Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 juli 2019

Gretas gamlingar startar klimatuppror

Målet är 10 000 pensionärer som demonstrerar tillsammans i september. Nu sprider sig Gretas gamlingar över landet. Initiativtagaren Birgitta Frejhagen, 76, vill vara med och göra skillnad.

– Vi behöver göra något, säger Birgitta.

 Klimatdemonstrationerna startades i Burgsvik på Gotland. Nu sprider sig Gretas gamlingar till fler platser i landet.
Klimatdemonstrationerna startades i Burgsvik på Gotland. Nu sprider sig Gretas gamlingar till fler platser i landet. FOTO: Mari Jungström

Det är med inspiration från klimataktivisten Greta Thunbergs skolstrejk på fredagar som Gretas gamlingar växt fram. Birgitta Frejhagen startade det hela på Gotland och hennes engagemang för miljön och klimatet är stort.

Läs också: Krönika: ”Utan landsbygdens män når vi inte klimatmålen”

– Jag och en väninna satt och pratade om miljön på färjan till Gotland och om hur det kommer att vara år 2050. Då kom en liten kille på fyra-fem år förbi och vi tänkte på att han kommer vara runt 35 år då. Vi kände att nu behöver vi göra något, säger Birgitta.

Demonstrerar vid lokala närbutiker

Målet för rörelsen är att få i gång ett engagemang bland äldre personer runt om i landet, och att på fredagar visa att miljöfrågan är viktig genom att demonstrera vid lokala närbutiker.

Förhoppningen är att träffa många förbipasserande som också vill engagera sig i frågan.

 Birgitta Frejhagen, 76, ligger bakom initiativet Gretas gamlingar. ”Vi kände att nu behöver vi göra något”, säger Birgitta.
Birgitta Frejhagen, 76, ligger bakom initiativet Gretas gamlingar. ”Vi kände att nu behöver vi göra något”, säger Birgitta. FOTO: Mari Jungström

76-åriga Frejhagen började sina demonstrationer vid den lokala matbutiken i hemorten Burgsvik på södra Gotland. Sedan har det spridit sig till Fårösund, Höganäs, Orust och ett antal platser i Stockholmsområdet. Frejhagen tror och hoppas på många fler.

Läs också: 7 importerade varor som kräver alarmerande mängder vatten

Global klimatstrejk i september

 I slutet av september planerar klimataktivisten Greta Thunberg en ny, global strejk.
I slutet av september planerar klimataktivisten Greta Thunberg en ny, global strejk. FOTO: JERREVÅNG STEFAN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

I september planerar Greta Thunberg en ny, global strejk. ”Nästa stora, globala strejk kommer att vara den 20 och 27 september”, har hon skrivit på sitt Instagramkonto där hon har över två miljoner följare.

– Vi vill vara 10 000 äldre som är med och protesterar 27 september. Då har Greta Thunberg sagt att det ska genomföras en världsaktivitetsdag för klimatet och då vill vi gamlingar vara med och säga vad vi tycker, säger Birgitta.

Hon ser förstås gärna att makthavarna ska reagera.

– Det känns som att vi är väldigt långt bort från de som bestämmer, men gör vi sådana här saker syns vi i alla fall.

 Ola och Erni Friholt, båda 82 år, ska demonstrera för klimatet på Orust under fredagen. ”Vi gör det gärna så ofta vi bara orkar”, säger Ola.
Ola och Erni Friholt, båda 82 år, ska demonstrera för klimatet på Orust under fredagen. ”Vi gör det gärna så ofta vi bara orkar”, säger Ola. FOTO: Privat

Gretas gamlingar på Orust

På Orust ska Ola och Erni Friholt, båda 82 år, göra sin första insats för Gretas gamlingar under fredagen.

– Vi vill vara ett forum för de äldre som vill säga sin mening. Klimatfrågan är viktig för oss också, säger Ola Friholt.

Vid lunchtid på fredag är de båda 82-åringarna på plats utanför köpcentrat Göksäter på Orust och de hoppas förstås på att fler ska sluta upp.

”Viktigt att säga vad vi tycker”

– Vi har haft kontakt med en del andra som vi tror är intresserade, men du vet aldrig hur många det blir när du gör en sådan här sak. Det känns ändå att det är viktigt för oss att säga vad vi tycker, säger Ola.

Under manifestationen kommer man också ha med sig ett häfte, där det beskrivs hur djurlivet förändrats under de senaste årtiondena.

Läs också: Krönika: Är det ”vänster” att bry sig om klimatet?”

”Vi gör det så ofta vi orkar”

Paret Friholt har varit engagerade i fredsrörelsen sedan 1960-talet och de ser klimatfrågan som en av de allra viktigaste frågorna i dag.

– Vi tror att människor vill ställa upp bakom det här. Vi hoppas på att göra det här fler fredagar, vi gör det gärna så ofta vi bara orkar, säger Ola Friholt.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen