Grön trend: 7 innovationer som gör succé på landsbygden
Det är ofta på landsbygden och mindre orter de nya, spännande företagen uppstår. Här är 7 gröna entreprenörer vars innovativa idéer gör succé på landsbygden – och i hela landet.
1. Succé för svenskt mathantverk – Tin gör ost med 350-åriga anor
Den svenska osten är på frammarsch. Idag ystas, lagras, provas, pratas och säljs ost runtom i Sverige som aldrig förr. Tin Gumuns, Karl Tövåsens fäbod, är en av de drivande krafterna som förädlar mjölken. Läs mer här.
2. De odlar kockarnas favoritsvampar – i en svinstia!
Inga grisar grymtar längre i stallarna på skånska Hällestads gård. I stället växer det så det knakar av champinjoner, shiitake och kejsarhattar. Här finns nämligen Sverige största svampodling. Läs mer här.
3. Andreas norrbottniska cider är bäst i världen!
Cider är den hetast drycken just nu. Alla hetast är iscider från Brännlands som utsetts till världens bästa. ”Fantastiskt att vi redan kan hävda oss i internationell konkurrens”, säger Anders Sundgren, vd och cidermakare. Läs mer här.
4. Fridas succéöl smakar Överkalix och skog
Källvatten och lokala råvaror. Det är hemligheten bakom Frida Anderssons succéöl från egna mikrobryggeriet i Svartbyn söder om Överkalix. ”Tro på dig själv och din idé”, är henne bästa starta eget-tips. Här får du fler. Läs mer här.
5. Malin och Anders räddade Vika-bageriet med hjälp av croudfunding
Bygden var i chock när Vikabrödsfabriken lades ned. Då ryckte Malin Floridan och Anders Åkerberg in. De öppnade bageriet igen plus ett lokalt matkulturcenter med hjälp av crowdfunding. Och skapade 21 nya jobb! Läs mer här.
6. ”Så gjorde vi dyrt kött till bästa affärsidén”
Med en stor dos envishet och förmåga att tänka utanför boxen tog Britt-Marie Stegs sitt företag från konkurshot till supersuccé. Nu ringer bönderna för att fråga hur man gör för att få vara med. Läs mer här.
7. Julia, 24, startade snickeri: ”Det gäller att våga bryta normen”
Julia Ardesjö lever sin dröm. Hemma i Löa i Västmanland har hon startat ett eget snickeri med trappor som specialitet.
– Mitt jobb gör att jag kan bo kvar på landsbygden, säger hon. Läs mer här.