Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Under en middag komponerad av stjärnkocken Fredrik Eriksson samlade LRF ett hundratal specialinbjudna gäster på Nationalmuseum. Tema för kvällen: Hur minskar vi matens klimatpåverkan?
Ett kilo importerat kött sätter samma klimatavtryck som 6 kilo svenskt kött. Samtidigt är Sverige långt från självförsörjande och den gångna sommarens torka har drabbat bönderna hårt. LRF ser med oro på utvecklingen för de gröna näringarna och slår nu ett slag för fler samarbeten.
– Vi vill skapa ett optimistiskt samtal mellan politiker, företagare, forskare och opinionsbildare. Tillsammans kan vi göra en förändring, säger Agneta Landeskog, projektledare för nyinstiftade LRF framtidsforum.
Under kvällen fick valda gäster gå upp på scen i Nationalmuseums restaurang och hålla korta anföranden. Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF ungdomen, pratade om hur unga bönder kämpar med finansiering.
– Vi måste lyssna till de unga lantbrukarna, vad de behöver för nya och smarta lösningar för att vända utvecklingen, sa hon.
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen FOTO: Jessica Rådne
Johan Kuylenstierna, professor och vice ordförande i Klimatpolitiska rådet, hade satt ett högt mål.
– År 2030 ska Sverige vara självförsörjande. Vi ska producera lika många kalorier som vi konsumerar.
Krögaren Fredrik Erikssons meny illustrerade hur vi kan få ut mer av våra svenska råvaror. Gästerna serverades nämligen olika delar av samma ko. De fick även äta stammen på broccolin och råvaror från hela landet.
– För några år sedan skalade vi bort halva moroten och det låg en oxfilé på varje tallrik. En ko har bara två filéer, det säger sig självt att det är ohållbart.
Carl Jan Granqvist, krögare, Vinkällaren Grappe FOTO: Jessica Rådne
Enkät: Vilket är första steget för att minska matens klimatpåverkan?
Land frågade sex av kvällens gäster vad de tycker är den mest akuta åtgärden för att minska matens klimatpåverkan. Gemensamt för alla svar var råd om eftertänksamhet och planering.
Maria Forshufvud, VD Svenskmärkning FOTO: Jessica Rådne
Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdomen:
– Sluta släng! Det gäller både konsumenter och alla som jobbar i de olika produktionsleden. Maten har redan gjort ett klimatavtryck. Leta efter Svenskmärket på kött, då får du det klimatsmartaste alternativet. Ät även säsongsbetonat och flera delar på djuret.
– Vi måste jobba med en attitydförändring. En måltid är som medicin och har ett värde. Min generation är inte lika beredd som de yngre att betala för kvalitet. Öva upp sinnesförnimmelseförmågan. Det är skillnad på för lågt prissatta burkvaror och toppkvalitet.
Fredrik Eriksson, kock och krögare Restaurang Nationalmuseum FOTO: Jessica Rådne
Maria Forshufvud, VD Svenskmärkning:
– Välj medvetet när du handlar och släng inte mat. Leta efter Svenskmärket, en garanti för hållbara livsmedel. Märkningen ”Från Sverige” betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Ahmed Abdirahman, talesperson Järvaveckan FOTO: Jessica Rådne
Zeina Mourtada, kock Zeinas Kitchen:
– Vi måste minska matsvinnet. Alla kan tänka på att de ska kasta och konsumera mindre mat. Om varje person planerar sina inköp bättre kommer det göra stor skillnad.
Fredrik Eriksson, kock och krögare Restaurang Nationalmuseum:
– Jag är uppfostrad med att inte kasta mat, varken hemma eller i jobbet. Genom planering och kreativitet med råvarorna är det lätt att undvika svinn. Alla kan bidra till detta, alltid.
Ahmed Abdirahman, talesperson Järvaveckan:
– Vi måste jobba med de beteenden som sätts tidigt. Skolan glöms bort i debatten. Redan i hemkunskapen ska eleverna lära sig att vara ansvarsfulla kring mat. De ska veta hur de handlar och äter smart.
Delar av kvällens meny
Till bords
Svenska charkuterier, smör och ost
Knäcke på favabönor
Första servering
Carpaccio på säsongens betor
Andra servering
Rostad spetskål, broccoli och marinerad brysselkål
Amandinepotatis
Olika delar av svensk rödbrokig mjölkko: långbakad bringa, högrev, fransyska, rostbiff eller bräserad oxsvans
Dessert
Glaserade äpplen och inkokta päron med nougatglass och pistagemaräng
Dryck
Cider på svenska äpplen
Stockholm lager
2016 Flores de Callejo, Bodegas Felix de Callejo, Ribera del Duero, Spanien, ekologiskt
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.