Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2015

Grönsaksodlaren Niklas Markie: ”Kunderna betalar min månadslön”

Han är grönsaksodlaren som inte säljer sina grönsaker. Istället testar 29-årige Niklas Markie ett helt nytt koncept. Han får månadslön av sina kunder – oavsett hur skörden blir.

FOTO: Annika Boltegård

Nyttogården står det på skylten framför ett trähus i utkanten av Resele, i Sollefteå kommun. Det ligger uppe på höjden med utsikt över Ångermanälven som glittrar nere i dalen. Ännu högre upp på höjden ligger själva odlingen. Två effektivt använda hektar jord, plus två mindre växthus.

Här odlar Niklas allt som behövs för att vara (nästan) självförsörjande på grönsaker.
– Man kan säga att jag odlar utifrån ett självhushållarperspektiv, många olika grödor. Förhoppningen är att mina kunder under säsong inte ska behöva köpa några grönsaker, säger han.

Många på väntelistan

Det är en av de första så kallade CSA-odlingarna i landet. CSA, (Community Supported Agriculture) är odling som stöttas av lokalsamhället. Niklas variant går ut på att få fasta kunder i trakten som förbinder sig att betala 500 kronor varje månad. Än har han runt 30, men många står på väntelistan. Tanken är att utöka till 50 anslutna hushåll i trakten.
– Det skulle ge en grundlön att leva på som småskalig grönsaksodlare och vara lagom många för att jag skulle klara att producera mat åt dem, säger han.

Kunderna blir medproducenter

Skillnaden mot andra företag som säljer närodlade grönsaker är att Niklas kunder blir ”medproducenter”. De är med och tar riskerna, blir det dålig skörd så får de mindre. Blir det mycket får de mer.
– Tanken är att solidariskt stötta en hållbar grönsaksproduktion i sitt lokalsamhälle. På sikt kan detta ge jobb åt många personer, fortsätter han.

Han har också skaffat 14 frigående grisar, varav hälften är en avelsgrupp som ska producera fler grisar. Övriga slaktas på det småskaliga slakteriet i Ramsele fem mil bort. Dessutom har han en liten plantskola med växter för nordiskt klimat – plus värphöns.
– Jag hade 15 hönor från början men räven tog dem en efter en. Så nu ska jag stängsla in en hönsgård till nästa år, säger han.

Kallaste juni på 140 år

Men hans första år som CSA-odlare på allvar kunde ha börjat bättre.
– Juni (2014) var den kallaste på 140 år, gurkan fick ligga i kuvös under fiberduk och 400 bönplantor blåste bort, suckar han.
– Hade jag varit en konventionell odlare så hade jag nog oroat mig. Men nu har jag mina 30 medproducenter som backar upp mig, säger han.

Dock tog sig ju sommaren och rekordvärmen gjorde att skörden blev riktigt bra så småningom. Men om skörden skulle bli klen eller när det inte är odlingssäsong får medlemmarna annat än grönsakslådor.
– Förra våren bjöd jag dem på en trerättersmiddag och jag gör även saft, sylt, örtsalt, med mera. Och på vintern odlar jag blad, skott och groddar, säger han.

Vill utöka

I framtiden hoppas Niklas även kunna låta kött, ägg, bröd, ost och bär ingå i de lådor som hans medlemmar får. Han drömmer om att ha minst 100 hushåll anslutna och tre anställda. För i dag får han slita hårt, eftersom han gör det mesta på egen hand.
– Ja, det finns att göra från morgon till kväll. Men det här är vad jag har drömt om – att få producera och äta riktig mat, säger han.

Han tror att detta kan bli en modell för framtiden.
– Ja, det måste till nya grepp för klimatet, matkvaliteten och sysselsättningen. Det här kan ge många jobb på landsbygden.

Är utbildad grönsaksodlare

Namn: Niklas Markie.
Ålder: 29 år.
Bor: I Resele.
Gör: En av landets första CSA-bönder, lokalt ”anställda” bönder. Har gått trädgårdsutbildning på Umeå universitet och ekobruksutbildning på Hola Folkhögskola.
Familj: Sambon Madde och sonen Holger.
Livsfilosofi: Om vi sår utopier så får vi skörda verklighet!

Läs om fler CSA-bönder:

 • Konsumenter prenumererar på mat från hans gård
 • De blev grönsaksodlare tack vare lokalt stöd
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen