Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 december 2018

Grums reste sig och kom igen – nu investeras det för miljarder

Grums

För snart fyra år sedan sände Uppdrag granskning programmet "Leva och dö i Grums". Där målades landsbygden i allmänhet och Grums i synnerhet ut som en svart plats utan framtidstro. Men det var då. Idag är det en ort som blomstrar – inte minst för att det nu investeras för miljarder.

 – Min företrädare sa ofta att Grumsborna var bra på att "trampa på sin egen matchtröja", säger Leif Haraldsson, kommunalråd i Grums.
– Min företrädare sa ofta att Grumsborna var bra på att "trampa på sin egen matchtröja", säger Leif Haraldsson, kommunalråd i Grums. FOTO: Mari Nälsén

Kommunalrådet i Grums, Leif Haraldsson, bläddrar i högen av papper som han sparat. Han minns det som i går. Han hade varit kommunalråd i mindre än tre veckor när han fick telefonsamtalet från Uppdrag gransknings reporter.

– Han ville prata om framtidstro. Det höll han fast vid fram tills han satt framför mig.

Intervjun klipptes bort i sin helhet. Programmet som sändes i början av mars 2015 handlade om den döende landsbygden – och varför Grums valdes ut som representant kan man spekulera i. Men det har troligtvis att göra med att orten klassades som Sveriges sämsta kommun av tidningen Fokus 2013.

– Jag hade kunnat förstå journalistiken om de hade valt ut flera kommuner och jämfört, men det var bara vår kommun de fokuserade på, säger Leif Haraldsson.

Men programmet tände något i Grumsbornas hjärtan och såhär i efterhand kan Leif Haraldsson se att det kom någonting positivt ur det.

”Trampade på matchtröjan”

 Samma kväll som Uppdrag Gransknings program om Grums sändes tog en av kommuninnevånarna fram en logotyp som nu används för att marknadsföra kommunen.
Samma kväll som Uppdrag Gransknings program om Grums sändes tog en av kommuninnevånarna fram en logotyp som nu används för att marknadsföra kommunen. FOTO: Mari Nälsén

– Min företrädare sa ofta att Grumsborna var bra på att ”trampa på sin egen matchtröja”. Det tror jag stämde då. Men när någon annan kom och trampade på den – det tålde de inte.

En kommuninvånare som såg programmet skapade logotypen ”hjärta Grums”, som hen sände ut på sociala medier samma kväll. Den finns idag som tryck på t-shirts och går att köpa i kommunhuset. Det skapades Facebook-sidor under parollen Positiva Grums och det skrevs låtar om orten.

I högen som ligger framför Leif Haraldsson på skrivbordet finns en rad mejl från både när och fjärran, som började strömma in dagarna efter programmet.

– Här har vi ett från svenska ambassadören i Israel. Han hade bott i Grums tidigare och ville skicka lite styrka till oss.

Hög ungdomsarbetslöshet

En av orsakerna till att Grums svartmålades var bristen på arbete för unga. Även den trenden har vänt och arbetslöshetssiffrorna sjunker kontinuerligt.

– Just nu ligger de på 6,4 procent och det är en bit under riksgenomsnittet, säger Leif Haraldsson.

Det beror till stor del på att två av bolagen på orten investerar stort, mycket stort.

– Vi bygger världens mest moderna kartongfabrik här i Grums, berättar Anders Sahlin, Communication Business Partner på BillerudKorsnäs.

Kartongmaskinen, KM7, blir stor: 350 meter lång, 8 meter bred och 17 000 ton tung. Den totala investeringen ligger på 7,6 miljarder kronor.

Att de valt att bygga i Grums förklarar Anders Sahlin med att det finns tillgång till råvara, ett pappersbruk med tillräcklig kapacitet och kompetent arbetskraft.

När beräknas bygget stå klart?

– Den nya kartongmaskinen, KM7, beräknas starta i mars-april 2019.

Läs också: Så fixar du julpyntet från skogen – 5 tips!

Byggs för fullt

 Världens modernaste kartongmaskin byggs nu i Grums. Investeringen ligger på 7,6 miljarder kronor
Världens modernaste kartongmaskin byggs nu i Grums. Investeringen ligger på 7,6 miljarder kronor FOTO: Billerud Korsnäs

Samtidigt byggs det för fullt ett stenkast bort, där Stora Enso investerar 45 miljoner euro i en ny produktionslinje för korslimmat trä, CLT, på Gruvöns sågverk.

– Vi har valt Grums på grund av att råvaran finns här, personalen är kompetent och det finns en bra struktur och logistik, berättar Kristina Lövgren som är tillförordnad platschef.

Hon beskriver CLT som ett slags mycket stora pusselbitar som används för byggnation och kan konkurrera med stål och betong.

– Vi kommer att anställa 60 personer i Grums. Några har redan börjat och vi håller som bäst på med en ny rekryteringsprocess. Det är häftigt att det här händer i Grums, tycker hon. 60 nya jobb i Grums motsvarar omkring 6000 jobb i Stockholm.

Droger och utanförskap

 Dagen efter Uppdrag Gransknings program var Grums på löpsedlarna.
Dagen efter Uppdrag Gransknings program var Grums på löpsedlarna. FOTO: Mari Nälsén

Under en rad av år fanns problem med utanförskap, droger och psykisk ohälsa hos ungdomar i Grums, vilket också skildrades i Uppdrag granskning. Problem finns fortfarande, men kommunen har tagit krafttag genom samarbete med polisen för att komma åt langarna och genom fältassistenter som rör sig ute bland ungdomarna – för att snabbt fånga upp ungdomar som är på glid. Dessutom har fritidsgården som tidigare drevs ideellt tagits över av kommunen.

– Vi har omkring 150 ungdomar som är återkommande, berättar Frida Lejon, som är föreståndare på fritidsgården.

Verksamheten har öppet upp till fem dagar i veckan och finns för högstadieelever och uppåt, även om yngre är välkomna under vissa tider.

– Vi har väldigt go’a, härliga ungdomar här i kommunen, tycker hon.

Läs också: Här är elen dyrast i landet – vi listar de 10 dyraste kommunerna

Grums klättrar uppåt

 Personalen på fritidsgården i Grums, Tobias Svensson och Frida Lejon, tycker att Grums har fina ungdomar och 150 av dem besöker gården regelbundet.
Personalen på fritidsgården i Grums, Tobias Svensson och Frida Lejon, tycker att Grums har fina ungdomar och 150 av dem besöker gården regelbundet. FOTO: Mari Nälsén

Det verkar även som det hänt något med skolan och betygen. I senaste rapporten, Bästa skolkommun, klättrar Grums 70 placeringar och betygen pekar uppåt.

– Det finns en del kvar att göra när det gäller gymnasiebehörighet men det är en bit på väg, säger Leif Haraldsson.

De inramade löpsedlarna om Grums dagen efter programmet har han plockat ned från väggen. Nu åker också mappen med dokumentationen, breven och anmälan till Granskningsnämnden återigen längst in i ett skåp. Det är dags att gå vidare, att se framåt.

Läs också: Sandra i Grums: ”Vi har ett riktigt julhus!

Pappersbruk och jazz i Grums

Grums kommun är en Vänerkommun belägen i södra Värmland. Här bor cirka 9 000 invånare.

Kommunen har rötter i förhistorisk tid. Här bosatte sig för länge sedan de så kallade Värmarna vid Borgviksälven (Värma), som tros ha gett upphov till länsnamnet Värmland. Kommunens invånare har sin största arbetsgivare i pappersbruket Billerud Korsnäs Gruvön.

På orten finns bad- och sporthall, ishall, slalombacke, konstfrusen utomhusis och motionsspår.

Musiken har under lång tid varit central. Bland annat bildades bandet Sven-Ingvars här. Internationellt kända musiker från Grums är jazzsångerskan Rigmor Gustafsson och I’m Kingfisher.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen