Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 december 2016

Gruvägarna tvingar en hel by att flytta: "Det kom som en käftsmäll"

När gruvan i Aitik utvidgar så förändras deras liv. Om tre år är byn Sakajärvi blott ett minne eftersom byn ska försvinna. – Jag trodde jag var förberedd men det kom som en käftsmäll, säger Katarina Sundelin.

Bild 1/5 FOTO: Joakim Nordlund
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Bakom husknuten cirka två kilometer bort kan man se de jättelika högarna av söndersprängt gråberg och en liten bit till höger ser man det stora gruvtornet inne i Aitik. Det jättelika dagbrottet startades 1968 – och byn Sakajärvi är närmaste granne.

Men inte så länge till.

Presenterade framtidsplaner

I mitten av april presenterade gruvbolaget Boliden som äger gruvan sina planer inför framtiden och det var allt annat än munter läsning för byborna i Sakajärvi.

Inom loppet av tre år måste i stort sett samtliga flytta och finna sig nya hem någon annanstans.

sakajarvi20
Det stora dagbrottet i Aitik, där man bland annat bryter kopparrik malm, ligger i dag väldigt nära byn Sakajärvi. Om tre år när gruvan gör ett så kallat omtag och utvidgar talar allt för att de 25-tal människor som bor i byn blir tvingas flytta.

– Vi skulle kanske kunna bo kvar här det är precis på gränsen men då skulle vi bli en liten ö inne i gruvområdet, säger Katarina Sundelin som är en av cirka 25 människor som drabbas.

Planerar nytt dagbrott

Hennes sambo Lars-Åke Omma kommer från grannbyn Liikavaara som ligger tre kilometer bort. Där har han kvar sitt fritidshus men i den byn planeras istället ett helt nytt dagbrott.

sakajarvi6_2-2
Katarina Sundelin lämnade Örnsköldsvik och flyttade hem till byn Sakajärvi, 17 kilometer söder om Gällivare, där hon har sina rötter. Nu tvingas snart hon, sambon Lars-Åke Omma, och de andra byborna att säga tack och hej till byn som kommer att försvinna när gruvan i Aitik växer.

– Så vi tappar egentligen allt nu, säger Katarina och blickar ned mot kaffekoppen.

Efter en kort paus fortsätter hon:

– Någonstans har man kanske förstått att den här dagen skulle komma och jag trodde man var förberedd men det blev likafullt en käftsmäll när beskedet kom.

Verklighet för många

Det här är samtidigt en verklighet för många människor i malmfälten. Sakta men säkert försvinner också Malmberget när gruvan växer och där har invånarna till sist nått en överenskommelse där det gamla huset som rivs ersätts med ett helt nytt.

För byborna i Sakajärvi blir det inte fullt lika enkelt att lösa eftersom det i flera fall handlar om större gårdsställen.

sakajarvi22
Susanne Hansson bor i byn med sina två barn och familjens två hästar. Hon vet inte var hon ska hitta ett likadant ställe där både hon, barnen och djuren kan bo.

Susanne Hansson bor även hon i byn med sina två barn och familjens tre hästar och ett tiotal får och där vet man inget annat än att man måste lämna sitt hem.

– Får jag nyckel mot nyckel mot ett hus i Gällivare där djuren inte kan få finnas, ja då tvingas jag ju byta hela mitt liv och det vill jag inte, säger hon.

Gett arbete

Gruvan i Aitik startade 1968 och det jättelika dagbrottet har också gett arbete åt väldigt många i bygden.

I dag prospekteras det också på en rad andra områden i norra Sverige och Katarina Sundelin och Lars-Åke Omma är inte emot själva gruvnäringen men de vet samtidigt priset som många får betala.

– En del säger ”du har ju vetat att det här skulle ske” men huset fanns ju här långt före gruvan. Vi har ju valt det här bylivet för att vi vill ha den här friheten där vi kan gå ut och ta skotern från gården eller närheten till sjön där man kan både fiska och bada. Det här enkla livet, det livet vi valt för att vi verkligen vill ha det, säger hon.

– Eller som i Liikavaara där jag i princip kan jaga från gården, säger Lars-Åke Omma.

sakajarvi10
Lite hemstickat samsas om utrymmet framför tidningsstället.

Båda är samtidigt högst medvetna om gruvnäringens betydelse hela regionen.

– Vi är ju inte helt blåögda. Vi förstår ju att det är viktigt för själva samhället och vi använder ju metaller så det är dubbelt. Men jag brukar tänka att för min boendemiljö är det bara skit med buller och damm och där man i slutändan kanske inte ens kan få bli kvar alls, säger Katarina.

”Inte så enkelt”

Under köksbordet har nu 14-årige norrbottensspetsen Acke somnat och vi ler lite åt hans snarkningar.

– Nog har man ju fundera ibland att man kanske bosätter sig på något helt annat ställe. Men det är inte så enkelt att veta var man ska ta vägen. Det finns ju andra byar men att hitta något, säger Lars Åke.

– Tre år är inte mycket tid när det handlar om att skapa ett nytt liv, säger Katarina.

Ingen färdig bostadslösning

Christine Nilsson är kommunikationschef hos Boliden gruvor och hon säger att det inte finns någon färdig lösning för människorna i Sakajärvi vad beträffar nytt boende.

– Vi har hela tiden fört en dialog med de i Sakajärvi och vår ambition är att vi ska hitta lösningar som de är nöjda med, säger hon.

Tanken är att gruvbolaget erbjuder byborna lösningar men mer konkret än så blir hon inte.

– Det är svårt att vara det i nuläget, säger hon.

”Ska försöka hitta lösningar”

Kiruna stad kommer att behöva flyttas för att ge plats åt gruvan men att flytta en hel by som Sakajärvi på samma sätt är enligt Christine Nilsson inte aktuellt i dagsläget.

– Vi måste först prata och höra vad de boende i byn vill och sedan ska vi försöka hitta lösningar. Ambitionen är att göra det bästa av situationen när läget är som det är, säger hon.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen