Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 februari 2017

Gudrun får inte komma hem förrän BB Sollefteå öppnar igen

Gudrun Svea Ådalia, det sista barnet som föddes på BB Sollefteå, skickas just nu runt i världen som en del av ockupationen, och bonusföräldrar sluter upp i både storstäder och på landsbygd för att visa sitt stöd.

Carina Hellström är själv född på Sollefteå BB, och har fött sina två barn där. Dessutom är hon mamma till det sista barnet som föddes där – den 1 februari i år.

I söndags satte hon Gudrun Svea Ådalia på bussen och skickade ut henne i världen med förmaningen att inte komma hem förrän BB öppnat igen.

Docka ska sprida budskap

Men lugn. Gudrun är en docka.
– Hon är en symbol för livet, och ska resa runt i Sverige och världen för att hjälpa oss sprida budskapet att de har lagt ner ett av landets bästa BB:n och att kvinnor nu tas ifrån den trygghet och säkerhet som alla har rätt till, säger Carina.

Gudrun Svea Ådalia utanför Rosenbad i Stockholm.
Gudrun Svea Ådalia på besök utanför Rosenbad i Stockholm. Foto: Staffan Lundgren.

Idén till Gudrun föddes på ett ockupationsmöte. Dockan och bilbarnstolen hon färdas i skänktes av lokala affärer, och kläderna har stickats och sytts av Made in Ådalen.

Carina fäste en lapp på bilbarnstolen med instruktioner om att ta hand om dockan och rapportera hennes förehavanden på Facebook. Sen satte hon och dottern Gudrun på bussen mot Stockholm.

Fick snabbt nya ”föräldrar”

Då hade de ingen aning om vad som skulle hända henne.

– Men det tog bara en halvtimme från att vi lagt upp avskedet på Facebook så ringde någon och frågade om han fick hjälpa till och ta hand om henne i Stockholm. Det är underbart vilka människor det finns, det här är verkligen vad jag kallar solidaritet att vi bryr oss om varandras var vi än bor, säger Carina.

Här är Gudrun Svea Ådalia utanför Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm. "Det blev bara ett kort besök för Gudrun blev ledsen". Foto: Staffan Lundgren.
Gudrun Svea Ådalia har även gjort ett kort besök vid Socialdemokraternas högkvarter i Stockholm. Foto: Staffan Lundgren.

För Carina poängterar att det här handlar om mer än bara Sollefteå BB:
– Alla människor ska ha rätt till en trygg och säker vård. Hela Sveriges sjukvård håller på att haverera. Vi kämpar för politikerna ska ta tag i det – och det nu, säger hon.

Inte bara BB problemet

Hon vet vad hon pratar om. I mellandagarna fick hon blindtarmsinflammation, men eftersom Sollefteå inte längre får operera akut fick hon åka 12 mil till Sundsvall – med ont, och längs en guppig skumpig väg när det var kolsvart ute.

– Det är den värsta resan jag har gjort, och inget någon ska behöva utsättas för. Man tror inte att det här är Sverige 2017, säger Carina.

En av ”bonusföräldrarna” som tagit hand om dockan i Stockholm är Staffan Lundgren.

– När vi fick reda på att Gudrun satt på en buss var det självklart att vi skulle möta upp henne. Vi vill vara solidariska för kampen för en rättvis, jämlik och jämställd vård, säger han.

Sightseeing och BB-besök

Staffan är aktiv i föreningen Demos Stockholm. De finns på Medborgarplatsen på Södermalm varje lördag och samlade förra veckan in pengar till BB-ockupationen. De är även med och anordnar en ljusmanifestation på Medborgarplatsen för ockupationen på lördag.

De har hjälpts åt att ta med Gudrun på olika äventyr.

– I går följde hon först med en ”bonuspappa” till jobbet inom kommunala barn och ungdomsvården på socialtjänsten. Sen var hon på sightseeing. Hon fick se riksdagen, Rosenbad och Socialdemokraternas partihögkvarter. För det är märkligt att regeringen tillsätter en stor summa i år för just barn- och kvinnovård samtidigt som kollegor i delar av landet verkar i helt motsatt ritning och lägger ner verksamheter, säger Staffan.

På eftermiddagen var Gudrun förbi Stockholms universitet.

– Sen var hon rätt trött så då fick hon ha en lugn kväll här. Men idag var hon uppe ganska tidigt, och besökte förlossningsavdelningen på Södersjukhuset. Där var det många som ville prata med henne, och skicka solidariska hälsningar, säger Staffan.

Brett stöd för ockupationen

Staffan menar att han ser ett brett stöd för Sollefteå ockupationen i hela landet.
– Det här hänger samman med att den sociala orättvisan växer idag, både i storstädernas förorter och på landsbygden, och det känns självklart att ställa upp, säger han.

Folk fortsätter att höra av sig och vill ta hand om Gudrun Svea Ådalia. Ikväll åker hon till Göteborg och där finns hemliga planer. Sedan väntar en tur tillbaka till Stockholm för att möta en riksdagsledamot. Därefter kanske hon fortsätter utomlands.

Oviss framtid

Hur länge Gudrun kommer att resa är upp till politikerna.

– Min dotter fyller nio om en vecka och tills dess hoppas hon att dockan kommer hem. Jag har inga förhoppningar om det. Fast det hade varit underbart om det var så, säger Carina.

Vill du träffa dockan är ett hett tips att gå på ljusmanifestationen på Järntorget i Göteborg på lördag. Där kommer även Carina att närvara och tala.

Gudruns öden och äventyr går att följa i facebookgruppen Ådalen 2017. Där kan du också läsa mer om vilka manifestationer som anordnas i landet

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen