Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 november 2018

Hitta kärleken – kom i gång med nätdejting!

Nätdejting kan i bästa fall leda till den stora kärleken. Samtidigt finns det en rad nitar att gå på. Här är vad du ska tänka på i den virala dejtingdjungeln.

 Våga nätdejta – men se upp för fällorna! I den här guiden får du tips på hur du kommer i gång.
Våga nätdejta – men se upp för fällorna! I den här guiden får du tips på hur du kommer i gång. FOTO: Istock

Internet är ett populärt och mycket vanligt verktyg för dejtande. I 2017 års upplaga av den årliga undersökningen Svenskarna och internet av World Internet Institute, uppgav 20 procent av de tillfrågade att de någon gång dejtat på nätet.

I samma undersökning uppgav 27 procent av männen och 21 procent av kvinnorna i åldern 16 till 25 år att de använder sig av dejtingappen Tinder.

Varningssignaler med nätdejting

Det är sedan gammalt känt att det krävs några grodor innan drömprinsen dyker upp. När du skapat ett konto och börjat leta efter potentiella dejter på en sajt eller app finns det några saker du ska hålla koll på.

Läs också: Experten tipsar: Så hittar du kärleken på nätet

Profiltexten

När du läser en profil, känn efter vilken ton personen har, vilken bild den förmedlar av sig själv. De som enbart listar sina goda egenskaper, sin framgångsrika karriär, sina härliga fritidsintressen och påkostade resor är ofta för bra för att vara sanna.

Få eller otydliga bilder

Alla dejtingappar och sajter erbjuder möjligheten att lägga upp flera bilder. Om du blir kontaktad av någon som saknar profilbild, alternativt har en bild utan ansikte eller med mycket dålig skärpa är det läge att fråga sig om personen har någonting att dölja, och vad?

Ställer krav

Det finns många som tycker sig ha en mycket klar bild av vad de letar efter. Har någon skrivit att de söker en ”lång, smal och vältränad brunett” kanske du känner dig väldigt träffat och helt rätt för den personen. Eller inte alls. Satsa då i stället på människor med öppna sinnen som är nyfikna på både runda, korta och rödhåriga.

Läs också: Hitta kärleken på nätet – 9 nätdejtingtips

Ha rimliga förhoppningar

Alla som någon gång använt sig av en dejtingapp vet hur stort utbudet är. Det är därmed lätt att bli fartblind. Du får en lång rad matchningar och börjar entusiastiskt att chatta med personerna i fråga. Har du flera chattar i gång samtidigt? Det har de du chattar med också!

Du kan räkna med att bli utbytt om konversationen börjar sina. ”Mister du en står dig tusen åter” stämmer bra in på nätdejting.

Ta steget till dejt

Om du matchat med någon som verkar trevlig och genuin är det en god idé att bestämma träff. Det du ska tänka på är att hålla det på lagom nivå. Ett bra första möte kan ske på en promenad, under en fika eller en drink på en restaurang eller bar. Undvik att boka in en helkväll innan du vet hur kemin är i verkliga livet.

När du väl sitter på dejten är det också smart att hålla koll på nödutgångarna. Med det menar vi att du ska kunna avsluta träffen om den känns olustig eller inte lever upp till dina förväntningar. Ett snyggt sätt kan till exempel vara att redan på förhand be en kompis höra av sig på telefon någon timme in, i ett ärende som du kan välja att ta eller ej.

Läs också: 6 saker att tänka på när du dejtar någon från ett annat land

Avsluta snyggt

Efter några dejter med samma person har du troligtvis hunnit bilda dig en uppfattning av vad som lockar dig att fortsätta ses, alternativt får dig att vilja avsluta kontakten.

Det finns ett känt fenomen i nätdejting som kallas för ”ghosting” (att spöka, red. anm). Det innebär att man försvinner utan förvarning. Slutar svara, blockerar nummer och ignorerar alla försök från den andre. Detta är ett fegt och taskigt sätt att undvika frågor om vad som inte fungerade för just dig.

Viktigt om du känner för att inte ses igen är att vara schysst och uppriktig. Tacka för den tid ni ändå tillbringat tillsammans och erbjud dig att svara på eventuella frågor. Svårare än så behöver det inte vara.

Läs också: 10 saker att ha koll på om du träffar en bonde

Skapa en dejtingprofil

1. Anpassa ditt användarnamn. Om du inte vill skriva ut ditt riktiga namn kan du i många fall skapa ett alias. Olika alias lockar till sig olika matchningar. Tänk efter om du vill vara ”Bullmamma45” eller ”Tvättbräda3000”.

2. Beskriv dig själv utan säljsnack. Genuina och jordnära människor upplevs som attraktiva av de allra flesta. Beskriv kortfattat vad du blir glad och mår bra av, snarare än vilken perfekt partner du är.

3. Var uppmärksam på falska konton. Det finns gott om falska användare på nätet, människor som söker bekräftelse genom att utge sig för att vara någon annan. Bilder på modeller är ofta ett varningstecken.

Välj bild till dejtingprofilen

1. En bra profilbild på ditt ansikte. Det första du ska lägga upp är ett fint porträttfoto på dig själv. Välj en bild som upplevs som varm och välkomnande.

2. Ett foto i helfigur. När ditt glada leende lockat in profilbesökaren är det dags att visa en helkroppsbild. Välj ett foto där du känner dig bekväm i dig själv. Så här skulle du kunna se ut på första dejten!

3. Bild som visar dina intressen. Spelar du fotboll? Sjunger du i en kör? Den tredje bilden kan med fördel visa på något av dina fritidsintressen.

Populära dejtingtjänster

Gratis

Tinder: En mobilapp där du ”svajpar”, sveper, höger eller vänster på profilbilder. Det är lite som en kortlek. Du får upp ett kort med en profilbild på och sveper åt höger för att matcha, eller vänster för att se nästa kort.

Badoo: Påminner om Tinder och var lite av en föregångare. Du ställer in sökkriterier och avstånd på de du vill matcha med. Du kan se vilka användare som är i närheten av dig eller just har korsat din väg.

Happn: Här handlar det om att hitta människor i din omedelbara närhet. Appen känner av och meddelar dig när andra användare är i närheten. För varje profil kan du se hur många gånger, var och när ni gick förbi varandra.

Happypancake: En svensk sajt som startade 2007 och numer även finns som app. Skapa profil, skicka en ”flört” till den du tycker verkar intressant och chatta med dina matchningar. Professionella matchmakern Jeanette Vinbergs favorit!

Kostar

Elitsinglar: Alla nya profiler kontrolleras manuellt innan de släpps igenom. Därefter sker matchningar baserade på personlighetstester. Tjänsten vänder sig till ”mogna, genuina singlar som tar kärleken på allvar och är seriösa med sin dejting.”

eDarling: För ”singlar med höga anspråk”. Användare gör ett personlighetstest, anger sina önskningar och förväntningar på en framtida partner, och får därefter skräddarsydda matchningar presenterade för sig.

Match: En klassiker inom nätdejting som finns i hela världen och arrangerar träffar med speed-dejting och aktiviteter. Gratis att registrera sig och söka bland användare men kostar att ta kontakt.

Mötesplatsen: En svensk sajt och app där det är gratis att gå med, men krävs betalande medlemskap för att skicka och ta emot meddelanden.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen