Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juli 2018

Håkan, 61, fick fly från branden – lämnade huset mitt i natten

Håkan Andersson, 61, har byggt sitt hus i Huskölen i Härjedalen från första sten. Nu har branden tvingat honom att evakuera och han vet inte hur det har gått med huset.

 Håkan Andersson är en av många som har fått lämna sitt hus i Härjedalen på grund av branden.
Håkan Andersson är en av många som har fått lämna sitt hus i Härjedalen på grund av branden. FOTO: Privat

Bränderna i Härjedalen fortsätter att rasa och under de senaste dygnen har många fått lämna sina hem när branden kommit nära. En som fick bryta upp mitt i natten till onsdagen var 61-årige polisen Håkan Andersson. Då var det bara för honom och hustrun att ställa in sig på att lämna huset i Huskölen utanför Ytterhogdal i Härjedalen.

– Vi fick ett meddelande mitt i natten, men hade ändå några timmar på oss. Man fick fundera lite på vad som var viktigt att ta med, säger han.

Läget ändrades snabbt

Från sitt hem hade han kvällen innan sett lågorna från branden, men då gjorde vindriktningen att hans hus inte var i fara. Men det ändrades snabbt.

Under de timmar han hade på sig packade han ner fotografier, viktiga papper och hade dessutom sinnesnärvaro till att fotografera sitt hem noga.

– Det kan vara bra att ha om något händer, säger han.

Läs också: Så gör du för att skydda dig vid brand

Har byggt huset

Huset har han byggt helt på egen hand och det har förstås en stor plats i hans hjärta.

– Man får lite dubbla känslor. Som polis är man kanske lite härdad när det händer saker, men samtidigt är det alltid omtumlande när saker händer mig själv. Visst gnager det en oro över att man inte vet vad kan ska komma tillbaka till.

Han har i dag ingen aning om när han kan återvända och han vet inte hur nära branden har kommit hans hus.

– Det kommer nog att ta tid innan vi kan flytta tillbaka. Och just nu vet jag inte hur det har gått med huset, säger han.

 Under fredagen beslutade insatsledningen i Sveg att vattenbombningsplanen inte behövs just nu.
Under fredagen beslutade insatsledningen i Sveg att vattenbombningsplanen inte behövs just nu. FOTO: IBL

Kritisk till samordningen

Håkan Andersson är också kritisk mot hur informationen och samordningen har skötts under bränderna i Härjedalen. Det meddelande som gjorde att han evakuerade, verkar ingen längre vilja ta ansvar för. I stället kom ett nytt meddelande tolv timmar senare, då han redan lämnat huset och flyttat till bekanta i Flor.

– Då fick vi också veta att vi skulle samlas vid flygplatsen i Sveg, så vi fick flytta på oss igen. Där blev vi registrerade. Det fanns personer som var på väg tillbaka innan det andra meddelandet kom, berättar han.

Läs också: Hela bygden ställer upp

Bor hos vänner

Nu har han ett nytt boende hos vänner i Sveg och den här sommaren blir semestern inte som den brukar bli.

I jobbet som polis vet han att samordning ofta är en mycket viktig del i olika insatser. Han hade hoppats på ett bättre jobb från inblandade parter där den här gången.

– Det finns en del frågetecken. Man skulle ju lära sig av bränderna i Västmanland för några år sedan, men det verkar inte ha hänt någonting. Vi fick information från olika håll och då blir det lätt rykten och att folk bildar sig sina egna uppfattningar, säger han.

 Huskölen ligger i Härjedalen, cirka 60 km från Sveg. 
Huskölen ligger i Härjedalen, cirka 60 km från Sveg.  FOTO: Google maps

Läs också: För fyra år sedan flydde de i en roddbåt

Fick agera snabbt

Jörgen Vikström på Räddningstjänsten i Härjedalen är medveten om att det kan ha blivit flera budskap som gått ut för området kring Huskölen.

– Det kan ha blivit någon dubblering där och jag vet inte om det var en miss i kommunikationen. Det som hände var att vi fick ett gnistregn som gick emot vindriktningen och då fick vi agera snabbt, säger han.

Jobbar som polis i Sveg

Namn: Håkan Andersson.

Ålder: 61.

Bor: Huskölen.

Familj: Hustru och ett vuxet barn samt två katter.

Yrke: Polis i Sveg.

Fritidsintressen: Jakt och fiske och natur i största allmänhet.

Fakta – läget med branden

Vid tiotiden under fredagen gjorde Räddningstjänsten en uppdatering av brandläget på sin hemsida.

Där berättas att en lägre temperatur kombinerat med en del regn i området gjort läget lite gynnsammare.

I dag används inte vattenbombning från luften vid bränderna i Fågelsjö/Lillåsen utan i stället bekämpas bränderna från marken.

Branden i Grötingeberget/Äxingmyrkullen sprids fortfarande och nio helikoptrar jobbar på att begränsa branden. Målsättningen under dagen är att få branden inom sina begränsningslinjer.

Här kan du läsa mer om rådande läge.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen