Halka – vinterns värsta skräckupplevelse
Halkan är en av vinterns obehagligaste - och farligaste - plågoris. Den kan uppstå på många olika sätt och i många former, skriver meteorologisajten Väder.se.
Känner man till när halka kan uppstå kan man också på förhand säga när det finns risk att det blir halt. Hög luftfuktighet, temperatur över nollstrecket som sjunker och nederbörd är tre varningstecken.
Läs också: Sant eller falskt – vi kollar våra vanligaste vintermyter!
Ishalka
Den kanske vanligaste formen är ishalka, som bildas när vatten fryser till is på vägen. Det sker vid temperaturfall, när vägytans temperatur går från plusgrader till minusgrader, vilket är vanligt när ett regnväder drar förbi. Det kan också ske när det regnar på en redan kall väg. Regnet fryser då direkt när det når marken, vilket kallas för blixthalka, skriver Väder.se.
Ishalka är särskilt lömsk eftersom den kan uppstå när det är plusgrader. Man ska också tänka på att det kan gå väldigt olika fort. Ishalkan är också svår att upptäcka, framför allt på mörka vägar. Andra namn för detta bedrägliga väglag är svart halka, glattis eller isbark.
Läs också: Så undviker du onödiga böter i vintertrafiken – 9 säkra tips
Frosthalka
En annan form är frosthalka, när en vägbana är täckt av frost. Sådan halka bildas när fukt i luften fryser på en vägbana. Det kan både ske tidigt på morgonen och efter nätter med kallt och klar väder. Det kan ske när det är kallt och fuktigt i luften så att vattendroppar fryser till på vägen, exempelvis vid dimma.
Läs också: Så slipper du is på bilrutan
Snöhalka
Snöhalka uppstår när det snöar. Snön tenderar att packas och skapa svårstyrda väglag. Även om det faller lite snö kan det vara tillräckligt för att skapa den här typen av halka. I det här fallet är det snö som packas och bli halt.
Här kan du se en prognos för vädret på Grönt Väder, en av tjänsterna på Väder.se.Läs också: Så kör du halksäkert