Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 januari 2022

Håll fötterna varma - så gör du

Kalla fötter så fort du går ut? Så behöver det inte vara. Här får du några smarta tips som får fötterna att hålla sig varma även när det är kallt ute - vandringen blir genast lite bättre!

1. Håll dem torra

Det absolut viktigaste är att fötterna är torra, så fort de blir blöta så kommer kylan krypande. Så ha rätt utanpålager i form av kängor eller stövlar eller skor – så länge det håller vätan borta.

2. Rör på tårna

Se till du kan hålla i gång blodcirkulationen och röra på tårna, enklast är om du har lite utrymme längst fram i skon och att det finns utrymme för lite rörelse.

3. Lager på lager

Två par strumpor ser till att värmen stannar kvar. Du tar på en tunn strumpa först och sedan en tjockare och värmen håller sig kvar i skon och värmer fötterna enklare.

4. Ull är bäst

Bästa materialet för att hålla värmen är ull eftersom den transporterar bort fukten och ser till att sockan håller sig torr. Så se till att du rejäla ullstrumpor när du ger dig ut i kalla temperaturer.

5. Använd en extra sula

Lägg till en extra sula i skon eller kängan, gärna en sula som är varm och tjock. Den håller värmen kvar i skon och håller motstånd mot den kalla marken.

6. Klä dig ordentligt på resten av kroppen

Se till att resten av kroppen också är varmt klädd och se till att mössa och vantar är av bra kvalitet som också står emot kyla. Börjar du frysa på något ställe på kroppen så är risken stor att du kommer frysa även på andra ställen.

7. Stå på något om du står stilla

Ha något emellan dig och marken om du står still. Det kan vara ett sittunderlag eller några grenar eller kanske en tidning, allt som gör att den kalla marken får mindre kontakt med dina kängor eller skor.

8. Dra byxorna över kängorna

Om du kan så drar du byxorna över kängorna och ser till att den kalla luften inte tar sig in och den varma luften inte tar sig ut. Då mår fötterna ännu bättre!

Har du fler tips på hur man håller fötterna varma i skog och mark? Tipsa på red@land.se.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen