Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 september 2017

Hällefors från bottenläge till triumf – så vände de trenden

Hällefors låg sist av alla på rankingen över kommuners företagsklimat. Nu har de tagit ett jättekliv. Kommunstyrelsens ordförande berättar hur.

 Vid kommunens företagsbesök på Kjellbergs Teknik & Logistik deltog bland andra landshövding Maria Larsson. Kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) näst längst till höger.
Vid kommunens företagsbesök på Kjellbergs Teknik & Logistik deltog bland andra landshövding Maria Larsson. Kommunstyrelsens ordförande Annalena Jernberg (S) näst längst till höger. FOTO: Gabriela Kloth, Laila Sandberg/Hällefors kommun

Varje år presenterar Svenskt näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. 2015 låg västmanländska Hällefors sist. Efter en kraftfull uppryckning har de på bara två år lyckats klättra 78 placeringar, till plats 209 – det bästa resultatet någonsin för kommunen.

Dialog nyckeln

Annalena Jernberg (S) är kommunstyrelsens ordförande i Hällefors. Hon sammanfattar framgången med ett ord: Dialog. En tätare kontakt mellan politiker och företagare har burit frukt.

– Vi bestämde oss redan 2014 att nu måste vi satsa på näringslivet. Vi inrättade ett näringslivsråd där företag sitter med, vi har anställt en näringslivsstrateg, ordnat företagsfrukostar, skapat samarbete med regionen och mycket mer, säger Annalena Jernberg.

Hon nämner den nya tågperrongen i Grythyttan som ett exempel på lyckat resultat av samarbete mellan näringsliv och politiker.

Läs också: 21 svenska orter som blivit världskända

Vad har varit svårast?

– Att nå fram till företagarna och få deras förtroende var svårt i början. Men då är det viktigt att visa att deras synpunkter räknas och gör skillnad. Att man inte bara åker dit och tar en kopp kaffe och sedan händer ingenting.

Vad finns kvar att förbättra?

– Nu måste vi hålla i det här. Det viktigaste är att vi inte tappar. Vi har brist på arbetskraft i kommunen och måste framför allt fortsätta skapa förutsättningar för att folk bor kvar, så att det är möjligt att utveckla och etablera företag.

Vad har du för tips till de kommuner som ligger i botten i år?

– Ja, det finns ju ingen quick fix på det här, utan det är långsiktigt arbete som gäller. Vi har själva legat i botten och jag kan bara säga att den strategi vi valt har gett resultat.

Läs också:Sveriges kommuner gör rekordvinst – hela listan

Kommunernas tio i topp

1 Solna

2 Sollentuna

3 Nacka

4 Härryda

5 Danderyd

6 Kävlinge

7 Höganäs

8 Staffanstorp

9 Trosa

10 Vårgårda

De tio kommunerna i botten

290 Pajala

289 Norberg

288 Kalix

287 Eda

286 Fagersta

285 Nora

284 Lysekil

283 Haparanda

282 Sollefteå

281 Skinnskatteberg

Klicka här för att se hela rankinglistan

Om rankingen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen