Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 maj 2019

Hälsingestintan i konkurs

Köttföretaget Hälsingestintan har ansökt om konkurs. Förlusterna blev för stora.

 Hälsingestintan har under lång tid haft stora problem med lönsamheten.
Hälsingestintan har under lång tid haft stora problem med lönsamheten. FOTO: Mikael Ljungström

Konkursansökan, inklusive dotterbolagen, lämnades in under torsdagen till tingsrätterna i Solna respektive Hudiksvall. Företaget grundades av Britt-Marie Stegs och har varit inriktat på svenskt premiumkött.

Problem med lönsamheten

Det har också gjort sig känt för sitt mobila slakteri som har rest runt till de kontrakterade gårdarna och ett eget styckeri utanför Eskilstuna.

Så sent som i april i år inleddes ett samarbete om griskött med företaget Fläsk från Glada utegrisar AB i Ryggåsen.

Parallellt har Hälsingestintan under lång tid haft stora problem med lönsamheten. I fjol aviserades en nyemission för kraftfull expansion av företaget, men nu har det alltså nått vägs ände, åtminstone i nuvarande form. En konkursförvaltare tar över.

Läs också: Sju av tio unga vill ha svenskt kött

”Finns inte längre förutsättningar att fortsätta”

Hälsingestintans styrelseordförande, Johan Fant, slår i ett pressmeddelande fast att förutsättningarna saknas.

”Hälsingestintan har hela tiden arbetat för den goda djuromsorgen med bland annat ett mobilt slakteri, som eliminerar stressande och skadliga transporter av djur före slakt”, säger han.

Förlorat hundra miljoner

Johan Fant representerar bolaget Perlavita som på tre år har vuxit till största delägare i Hälsingestintan. Han tillträdde som ordförande i Hälsingestintan så sent som i mars i år efter Olof Stenhammar.

– Vi har stoppat in mer och mer pengar för att försöka rädda bolaget. Det har under fem år förlorat ungefär omkring hundra miljoner kronor, säger Johan Fant till Land Lantbruk.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen