Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 mars 2018

Halva Ingvar Kamprads arv går till Norrland

Ikea-grundarens handskrivna testamente över hans privata förmögenhet har nu offentliggjorts. Norrland ärver hälften.

 Minnesbordet på ett Ikea-varuhus efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång i januari i år.
Minnesbordet på ett Ikea-varuhus efter grundaren Ingvar Kamprads bortgång i januari i år. FOTO: / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Hälften tillfaller hans fyra arvingar och den andra hälften ska enligt hans vilja skänkas till att främja näringslivsutvecklingen i Norrland.

– Vi har precis fått reda på detta i dag och har inga uppgifter ännu om vilka summor det rör sig om. Och det kommer att dröja innan vi får medlen på våra konton, säger Lena Fritzén.

Läs också: Krönika: Vi på landsbygden har inte mer behov än andra

Ikea Foundation förvaltar

Hon är styrelseledamot i Familjen Kamprads Stiftelse eller The Kamprad Family Foundation for Entrepreneurship, Research and Charity som den också heter.

Det är den stiftelsen som redan förvaltar medel skänkta av familjen Kamprad och som nu får ett större tillskott. Exakt hur mycket är inte klart ännu, arvet är inte skiftat ännu.

Det handlar inte om hela koncernen och mångmiljardvärden – utan Kamprads personliga förmögenhet, men säkert ett mångmiljonbelopp. Stiftelsen medel är upp i 4,7 miljarder.

Läs också: 9 situationer du känner igen om du brukar handla på Ikea

Kamprad kände för Norrland

Ikea-grundarens kärlek till sin småländska hembygd är känd sedan länge. Mer av en nyhet är hans vurm för den norrländska landsbygden.

– Ingvar Kamprad hade ett stort engagemang för en levande landsbygd. Att människor skulle kunna leva och verka i hela Sverige. Han såg att Norrlands landsbygd har särskilda problem, förklarar Lena Fritzén.

Läs också: Ingvar Kamprad värnade om sin landsbygd – donerade miljoner

Vän med Sven-Erik Bucht

Kanske spelade också vänskapen med nuvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht in. Denne var kommunalråd i Haparanda tidigare och lyckades övertyga Ingvar Kamprad att öppna ett varuhus i kommunen, trots stor tveksamhet från andra i Ikeas ledning.

– Men Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, förklarar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till DN.

Så snart blir det möjligt för idérika och företagsamma norrlänningar att söka medel till att utveckla olika verksamheter.

Läs också: Ikea-namn inspirerar amerikanska föräldrar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen