Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 april 2018

Han bakar Sveriges godaste pizza

Med ramslök, ost från Ovikens gårdsmejeri och rökt sidfläsk från Vindeln fick han juryn på fall. Amir Bozaghian från pizzeria Vezzo i Umeå utsågs i går till svensk mästare i Pizza-SM.

Åtta personer deltog i semifinalen av årets Pizza-SM på matmässan Gastro Nord i Stockholm. De fyra finalisterna fick förutom en klassisk pizza även baka en egen favorit.

Amir Bozaghians vinnarpizza har namnet ”l´Estate”, som betyder sommar på italienska, och innehåller förutom ramslök och rökt sidfläsk även lammkorv, sparris, potatis, mozzarella, citronkräm och krasse.

Läs också: Vindelns rökeri – 100-årig tradition gav svensk mästartitel

Råvaror i säsong

Juryns motivering lyder: Med fokus på svenska råvaror i säsong har Amir skapat en medveten och modern smakbomb med ena foten i Italien och den andra i Sverige. Sist men inte minst – degen!”

Amir Bozaghian berättar att han har jobbat hårt inför tävlingen och brinner för att laga pizzor.

– Det här känns riktigt bra! Vinsten är ett kvitto på att jag är på väg åt rätt håll, men jag har fortfarande en liten bit kvar och vill komma tillbaka och tävla nästa år och vara ännu bättre, säger han.

Hur kom du på den här pizzan?

– Jag tänkte rätt länge på vad mitt bidrag skulle vara och kom att tänka på vad man har när man står ute vid grillen och lagar mat. Råvaror som kött, korv och potatis. Det var då jag bestämde mig för att göra en sommarpizza, säger Amir Bozaghian.

Läs också: Därför är svensk husmanskost inte så svensk

På andraplats kom Giorgio Paoli från Vallentuna och på tredjeplats Oscar Laving från Gastropizza i Norrköping.

De tävlande bedömdes av några av landets ledande kockar och bagare: Johan Åkerberg, Sandra Mastio, Sébastian Boudet, Håkan Johansson, Hanna Bertilsson, Emil Vasseur, pizzabagare Babettes, Niclas Lundemark – vinnare av Pizza-SM 2016 och Tony Gerasovski – vinnare av Pizza-SM 2011.

Läs också: Laga ostgratinerade tunnbrödssnittar à l’Alsace

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen