Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 juni 2017

Han träffade männen bakom helikopterrånet - och skrev en bok

Jonas Bonnier fick intervjua männen bakom det spektakulära helikopterrånet 2009. Det blev en roman om fyra människor och deras otroligt noggranna planering. Men var tog de 39 miljonerna vägen?

 Jonas Bonnier har intervjuat fyra av de som dömts för det så kallade Helikopterrånet, och det är också titeln på hans roman.
Jonas Bonnier har intervjuat fyra av de som dömts för det så kallade Helikopterrånet, och det är också titeln på hans roman. FOTO: Thron Ullberg

Kvart över fem på morgonen onsdagen den 23 september 2009 inleddes det troligen mest beryktade rånet i den svenska kriminalhistorien.

En helikopter landade på taket till en värdedepå i sydvästra Stockholm.

Tre personer hoppade ur, slog sönder ett takfönster, klättrade ner och sprängde sig in i en lokal som användes för räkning av sedlar.

Personalen hade redan flytt ner i huset, och med vinkelslip kunde rånarna ostört såga upp burarna där pengarna låsts in. En halvtimme senare lyfte helikoptern med rånarna och fem postsäckar med sammanlagt 39 miljoner kronor ombord.

Nere på marken stod polisen maktlös. Att skjuta ned helikoptern bedömdes som för farligt och utan att kunna ingripa fick man se rånarna försvinna.

Fick chansen

Nu har händelsen blivit skönlitteratur i form av Jonas Bonniers roman Helikopterrånet (Albert Bonniers 2017). Han skrev boken för att han helt enkelt fick möjligheten.

– En litterär agent ville att jag skulle skriva den här boken, och då fick jag chans att träffa rånarna. Jag blev fascinerad omedelbart, och det verkade som om de tyckte att jag var en person de kunde prata med, berättar Jonas Bonnier.

Sju av de tio som åtalades dömdes till fängelsestraff, de längsta på åtta år. Fyra av de dömda fick Jonas Bonnier möta på agentens kontor för att ställa frågor och för att lyssna på deras berättelser. Bland dem fanns den ende som hade kunnat bindas till brottsplatsen, genom DNA-analys av blodspår från en obetydlig skada han råkat ut för.

Alla fyra samtidigt

Bonnier träffade dem en och en, samt vid ett tillfälle alla fyra på samma gång för att försöka få ihop historierna.

– Alla hade ganska nyligen släppts och de hade inte setts på sju år. En del hade de förstås glömt under åren i fängelse, säger Jonas Bonnier.

Han betonar att han är romanförfattare och inte journalist med målet att försöka få fram dolda fakta.

– En av källorna till boken är just intervjuerna med rånarna och där har jag inte ifrågasatt eller faktakollat.

En andra källa är det stora faktamaterial, bland annat domstolsprotokoll och en stor polisutredning på polisens hemsida, som finns tillgängligt.

– Och det finns mycket research sedan tidigare, till exempel en P3-dokumentär och en bra bok som heter Helikopterpiloten.

Rånet på youtube

Apropå fakta så går det faktiskt också att se sekvenser av rånet på Youtube, där filmer från övervakningskameror lagts ut.

Den tredje källan är det som Jonas Bonnier kallar ”författarens rätt att fylla i resten”.

– Och jag ska inte kommentera vad som är sant och inte sant. Jag skulle själv hoppa över det som var påhittat om jag visste.

I boken beskriver han fyra tänkande och kännande människor och deras väg till ett ytterst noggrant uttänkt brott. De har barn de älskar, partners de diskuterar middagsmat med, föräldrar de gnabbas med och planer om en ljusare framtid.

– Som alla andra blir de efter några timmas samtal ganska mänskliga och möjliga att förstå. På många sätt är vi lika. Vi bor i samma stad, ser samma filmer och så vidare.

Välplanerat

Boken handlar framför allt om det långa förloppet fram till att helikoptern landar på taket i Västberga. Oavsett om författaren har reda på alla detaljer, är det ingen tvekan om att brottet var makalöst välplanerat. Bara för att nämna en sak hade polisens enda tillgängliga helikopter letats upp i förväg och i smyg blockerats med bombattrapper för att undanröja risken för förföljelse.

Just frågan om hur sjutton rånarna bar sig åt gör romanen oavbrutet spännande. Detta trots att vi läsare faktiskt vet vad som till slut ska hända.

– Jag fick tidigt idén om att planeringen skulle bli den stora delen, själva kuppen ett crescendo och sedan en snabb avslutning, säger Jonas Bonnier.

Var är pengarna?

Verkade rånarna själva på något sätt stolta över att ha genomfört ett så välorganiserat brott?

– Jag kan inte säga att de berättade av stolthet eller för att framhäva sina egon. Men om utländska medier höjer detta till ett av de tio mest spektakulära rånen i historien, tycker jag inte att det är så konstigt om de vill berätta sin historia.

De 39 miljonerna är fortfarande borta, var kan de ha tagit vägen?

– Jag frågade faktiskt inte. Jag ville ha reda på sånt som vilka dataspel de spelade som unga och vilken bil de körde för tio år sedan.

Bakvänd deckare

Helikopterrånet är ett slags bakvänd deckare. Gärningsmännen är redan kända och boken skildrar vägen till brottet. Läser du själv mycket kriminalromaner?

– Nej, nästan aldrig. Jag hoppar över kapitel och vill till slutet. Jag kan inte genren. Men det har lärt mig mycket som författare att skriva den här boken.

– Till exempel har jag aldrig förut skrivit så korta kapitel. Berättandet har jag fått mycket från film och översatt det till bok. Det har varit spännande och jag skulle gärna skriva mer på det sättet, men om andra saker.

Läs också: Legendariska skurkar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen