Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 augusti 2017

Han tröttnade på Dramaten – startade teater i tvättstugan

Sundborns teater i Dalarna har sin andra succésommar bakom sig. Efter förra årets tvättstuga blev det dansbana i år. Jon Karlsson hoppas ha startat en trend med kvalitetsteater på landsbygden.

 Jon Karlsson, Mattias Åhlén, Myra Neander och Alexandra Drotz Ruhn satte upp Don Juan på dansbanan i Sundborn i sommar. ”Det finns stora likheter mellan Don Juan och Donald Trump”, säger Jon Karlsson.
Jon Karlsson, Mattias Åhlén, Myra Neander och Alexandra Drotz Ruhn satte upp Don Juan på dansbanan i Sundborn i sommar. ”Det finns stora likheter mellan Don Juan och Donald Trump”, säger Jon Karlsson. FOTO: Maria Hansson

Efter elva år som anställd på Dramaten lämnade Jon Karlsson i fjol Stockholm för att flytta hem till Dalarna med familjen. Han kände sig trött på Dramatens ganska styrda värld där han fick vänta på att bli tilldelad roller och där allting hade sin givna hierarki. Han ville skapa något eget.

Hjärnkamp i gamla tvättinrättning

Förra sommaren satte han och skådespelaren Mattias Åhlén, upp Strindbergpjäsen Hjärnornas kamp i Sundborns gamla tvättinrättning.

– Det var nervöst innan. Är det någon som är intresserad av det här? Kommer det att komma någon? Men det gjorde det, vi sålde ut alla tio föreställningar och fick sätta in tre extra. Det var fullsatt i tvättstugan hela sommaren, berättar Jon Karlsson.

Han har gått från att vara skådespelare till att också bli regissör och produktionsledare, med ansvar för allt från manusändringar till fikat i kiosken.

– Det är mycket mer att tänka på nu, men det är roligt. Jag har utvecklats enormt mycket.

FOTO: Maria Hansson

Mer kvalitetsteater på landsbygden

Han tycker att möjligheten att ta del av scenkonst inte ska vara begränsad av geografi.

– Men så är det tyvärr i dag, det mesta inom teatervärlden sker i Stockholm. Det är där nya pjäser sätts upp och det är där de stora dagstidningarna fokuserar sin bevakning. Jag hoppas att vi kanske kan starta en ny trend här, med kvalitetsteater på landsbygden. Det vore jättekul.

Denna sommar gjorde Sundborns teater en bejublad uppsättning av Moliéres Don Juan på dansbanan i Sundborn, bara några minuters promenadväg från Carl Larsson-gården.

Tanken var redan från början att byta spelplats varje år. Här har publiken suttit i cirkel och kommit väldigt nära skådespelarna.

– Det blir en slags urteater, så som teater spelades från början. Vi måste ju studsa alla repliker mot publiken, säger Jon Karlsson.

Vad har då Moliéres 1600-talsfigur Don Juan, som förnekade vetenskapen och var uppblåst av sitt eget ego, för relevans i dag?

– Det var läskigt när jag läste pjäsen första gången. Man kan tro att vi ändrade mycket för att få den att passa in i nutiden, men det är faktiskt tvärtom. Det var så otroligt mycket i texten som stämde in på vår tid, säger Mattias Åhlén.

Don Juan blev klimatförnekare

Ensemblen uppdaterade pjäsen lite, bland annat bytte de ut Don Juans skepticism mot vetenskapen, och gjorde honom till klimatförnekare. Han lyssnar inte på argument, tycker att han själv är fullkomlig och tar sig för det mesta med ständiga baktankar på egen vinning. Plötsligt kunde man dra många paralleller till en viss amerikansk president.

– Problemet med en karaktär som Don Juan är att han inte spelar efter samma etiska spelregler som oss andra i samhället och därför kan vi inte värja oss mot honom. Hur den människotypen fungerar förstod alltså Moliére redan på 1600-talet, säger Jon Karlsson.

FOTO: Maria Hansson

En annan egenskap hos Don Juan, eller Donald Trump för den delen, är att inga argument verkar bita. Mattias Åhléns rollfigur som vapendragaren Scagnarelle försökte då och då ta debatten med Don Juan, som redan var övertygad om att han har rätt.

– Det blev frustrerande och vi tror att publiken upplevde en del av den frustrationen. Det kanske också kan väcka en del tankar. Hur argumenterar man med någon som inte lyssnar? säger Jon Karlsson.

Nyfrälsta teaterbesökare

Nuförtiden vet alla i Sundborn vad Sundborns Teater är. Jon Karlsson berättar om besökare som aldrig varit på teater och som kommit fram efteråt och varit överraskade över att det var så bra.

– Det känns jätteroligt och det är lite av målet, att nå ut till en ny publik, säger Jon Karlsson.

 Maskerna användes för att förstärka vissa karaktärer i sommarens pjäs Don Juan.
Maskerna användes för att förstärka vissa karaktärer i sommarens pjäs Don Juan. FOTO: Maria Hansson

Jon Karlsson – alltid med en favoritpjäs på gång

Namn: Jon Karlsson

Bor: Sundborn i Dalarna.

Ålder: 42 år.

Familj: Sambo och två barn, 6 och 2 år gamla.

Yrke: Skådespelare, scenkonstnär och regissör.

Favoritpjäs: Den jag för tillfället arbetar med.

Kort om Kultur Sundborns Teater

Sundborns Teater startades sommaren 2016 av Jon Karlsson och Mattias Åhlén.

Ambitionen är att bli en institution för teaterkonsten, både i Sundborn och Dalarna.

Sommarteatern har fått ett ekonomiskt bidrag från Statens Kulturråd, ”kanske en signal om att man vill satsa på kultur utanför storstäderna”, säger Jon Karlsson.

Hittills har man spelat Strindberg och Moliére.

FOTO: Maria Hansson

FOTO: Maria Hansson

FOTO: Maria Hansson

Läs också: De byggde om höloftet till teater – och lockar storpublik

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen