Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 januari 2017

Han vägrar ge upp kampen om Yxern: "Risken är att hela sjön dör"

Fiskar dör och dyig sjöbotten breder ut sig i Kalmar läns största insjö. Yxern försvinner. Nu pågår en kamp för att rädda sjön.

FOTO: Caroline Petersson/Tino Åberg

Ett stenkast från makarna Tino och Åsa Åbergs villa ligger en brygga på land. Härifrån gick det att dyka och hoppa ner i vattnet förr. Nu växer snart hela viken igen och det som vid en första anblick liknar en sandstrand är i själva verket dyig sjöbotten.

Sjön Yxern sinar. Här är en flygbild från i fjol där det syns hur mycket vatten som har försvunnit.
Sjön Yxern sinar. Här är en flygbild från i fjol där det syns hur mycket vatten som har försvunnit. Foto: Tino Åberg.

Yxern

Bryggor på land

Sjön ligger mitt i de småländska skogarna, gömd och osynlig för den stora allmänheten. Enligt en vattendom från 1938 får kraftverksägare tappa sjön på tusentals liter varje dag, året runt.

Detta gör att strandlinjen hissas upp och ner – och i kombination med de senaste årens torka har strandlinjen sakta men säkert krupit nedåt. Flygbilder över sjön från fjolåret ger en surrealistisk vy över ett landskap där en tredjedel av vattenytan försvunnit.

Tappningen av sjön gör inte bara att bryggor hamnar på land och vikar försvinner. Även djur- och växtliv drabbas.

Musselskal och näckrosrötter täcker den blottlagda botten i sjön Yxern.
Musselskal och näckrosrötter täcker den blottlagda botten i sjön Yxern. Foto: Caroline Petersson.

Drabbar djuren

Tusentals musslor och mind­re fiskar har redan dött och nu börjar även de annars tåliga gäddorna drabbas.

Markus Nord, informatör på Naturum Västervik, förklarar att det uppstått en obalans i hela ekosystemet – vilket är en direkt konsekvens av att sjön dränerats på vatten.

– Det är väldigt alarmerande att man tillåter kraftverken att tömma sjön på det här sättet. Risken är att hela sjön dör om det här fortsätter. Domen är helt vansinnig.

Arbetar för förändring

Tino Åberg och andra närboende har i över ett decennium arbetat för en förändring och generationer före dem har kämpat för samma sak.

Den gamla vattendomen går stick i stäv med nutida miljökrav och kraftverken ger minimalt med energi i förhållande till miljöskadan som tappningen orsakar.

Ense om föråldrad dom

Alla – även kraftverksägarna – är sedan länge ense om att vattendomen är föråldrad och borde ändras. Men vem som ska se till att det görs, ja, det verkar vara en svår nöt att knäcka.

Markus Nord tror att det geografiska läget missgynnat Yxern. Sjön ligger långt från närmaste stad och syns inte från någon större väg.

Börjar uppmärksammas

– Hade den legat i en centralort hade det här förmodligen kommit upp till ytan tidigare. Men det vi inte ser, det bryr sig allmänheten inte om. Det är en anda som genomsyrar hela samhället.

Det senaste året har Yxerns alltmer akuta läge trots allt börjat uppmärksammas. Mycket tack vare just Tino Åberg, som lagt ner en stor del av sin fritid på att skapa opinion kring sjöns situation.

Kampen ger effekt

Han har bjudit hem politiker och landshövdingar och startat en Facebookgrupp för att visa vad som händer i sjön. Och kampen har gett effekt.

Nu engagerar sig allt fler för Yxern – både lokala politiker och olika miljöorganisationer. Kommunalråden i Västervik och Vimmerby har i skrivelser krävt att regeringen agerar i frågan.

Bär ansvaret

Tino Åberg själv menar att kraftverksägarna, med kommunalt ägda Tekniska verken i spetsen, bär det största ansvaret – och borde agera för att rädda sjön.

Enligt Anders Jonsson, VD för Tekniska verken, är det dock inte så enkelt. Den gamla vattendomen är visserligen föråldrad men måste ändå följas.

Att ansöka om en ny dom är komplicerat och dyrt och bolaget måste få med sig de andra kraftverks­ägarna, i det gemensamma Regleringsföretaget, i ansökan.

Drabbas ekonomiskt

Tekniska verken klarar sin del av kostnaden men de mindre kraftverksägarna skulle drabbas hårt ekonomiskt.

Även den lokala länsstyrelsen kan gripa in genom att göra ett föreläggande om en tillfällig ändring av re­gleringen. Vilket hittills inte har skett.

Märklig paradox

– Regleringsföretaget har uppmanat länsstyrelsen att vidta de här åtgärderna för att vi ska kunna tappa mindre vatten ur sjön. Sista gången som länsstyrelsen sa nej överklagade vi till mark- och miljödomstolen, som också sa nej, berättar Anders Jonsson.

I domen finns en märklig paradox inskriven. Dammluckorna ska nämligen, om föreskrifterna följs, öppnas helt när vattennivån understiger en viss gräns.

I klartext: Sjön skulle kunna tappas på ännu mer vatten och praktiskt taget försvinna helt.

I somras nåddes den gränsen.

– Vi satt i krismöte med länsstyrelsen om det här. Vi kunde inte förstå varför det står så i domen. Kanske är det en felskrivning?

 

Tar tid innan återställning

Till slut beordrade länsstyrelsen kraftverksägarna att inte öppna damm­luckorna och i stället stoppa tappningen helt tills vidare.

Men den stora skadan var redan skedd och det kommer att ta lång tid innan sjön återställs.

Och om domen ska följas – då kommer kraftverken att fortsätta att tömma sjön på vatten så fort nivåerna stigit igen. Något som kan bli dödsstöten för Yxern.

Kan finnas lösning

Finns det då någon lösning i sikte? Kanske.

Nu hålls trots allt möten mellan de inblandade kommunerna, länsstyrelsen och kraftverksägarna, med målet att göra något åt situationen. En utredning har tillsatts och det finns en stark politisk vilja för en förändring.

Tino Åberg hoppas – och kommer att fortsätta kämpa.

– Det enda jag vill är att få sitta här och titta ut över en levande sjö igen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen