Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 juni 2017

Handla direkt av bonden – finska trenden tar Sverige med storm!

Fler och fler ställer krav på maten vi äter och vill veta var vår mat kommer ifrån. Nu sprids trenden att handla mat direkt från bonden via Facebook som en löpeld.

Bild 1/4 FOTO: Istock, Torbjörn Esping
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

Finnarna var först ut, men sedan en tid tillbaka sprids konceptet Reko-ring blixtsnabbt över Sverige.

Upplägget går ut på att lantbrukare hoppar över mellanhänder och säljer sina produkter direkt till konsumenterna via Facebook.

Efter lokala förutsättningar

I Skövde finns en helt nybildad Reko-ring som nyligen hade sin första träff.
– Reko-ringarna ser olika ut, på vissa ställen finns gott om mjölkbönder och på andra inte, gruppen och utbudet utformas efter lokala förutsättningar, säger Annika Gustafsson som administrerar gruppen, till tidningen ATL.

Allt sker via Facebook

Reko-ringen är inte svårare än att producenterna lägger upp det de har att sälja i en Facebookgrupp och den som vill beställa något gör det i inläggets kommentarsfält.

Därefter anordnas en träff där varorna lämnas över och man betalar det man beställt. Då finns även möjlighet för konsumenter att prata direkt med bönderna som producerat deras mat och för bönderna att träffa sina konsumenter.

Foto: Istock
Foto: Istock

Tusentals medlemmar på 4 månader

Tanken bakom reko-ringarna är att de som säljer produkterna ska komma från det egna närområde. Tanken är också att priserna ska vara ungefär som i butik men att en större andel av pengarna ska går till bönderna själva.

Hittills  finns cirka 20 Reko-ringar. En av de största i Sverige finns i Skövde där man har hela 5300 medlemmar efter att ha funnits i bara fyra månader.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen