Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2018

Handla hållbart i jul

Att konsumera som vi gör och samtidigt rädda klimatet går inte i hop. Men att ändra sina vanor och fira en mer klimatsmart jul behöver inte vara svårt. Här är bästa tipsen för att handla hållbart till jul.

 Köp begagnat, välj hemester och skippa utlandsresan – enkla tips för en hållbar julhandel.
Köp begagnat, välj hemester och skippa utlandsresan – enkla tips för en hållbar julhandel. FOTO: Istock

Julhandeln väntas slå rekord – i år igen. Det har den gjort nästan varje år i Sverige under 20 års tid, visar siffror från Handelns utredningsinstitut (HUI). Samtidigt ropar allt högre röster efter en kraftig förändring av våra konsumtionsvanor. Att konsumera i den takt som vi gör fungerar inte om vi ska rädda klimatet. Det är något som de allra flesta av oss är medvetna om. Men det är inte alltid så lätt att leva som man lär. Reapriser, specialerbjudanden och medlemsrabatter lockar med samma starka signal – köp! Att stå emot kan vara svårt.

Ansvaret läggs på konsumenten

– I dagsläget läggs stort ansvar på oss konsumenter att vända den här trenden. Det är därför vi och många andra organisationer är på beslutsfattare för att det ska bli lättare för oss konsumenter att göra rätt – och svårare att göra fel, säger Alexandra Davidsson, Generalsekreterare på Medveten Konsumtion till Svenska Dagbladet.

Så hur ska jag göra då, för att konsumera hållbart i julhandeln?

Här är Medveten Konsumtions bästa tips:

Köp begagnat

En begagnad servis är oftast lika bra och minst lika snygg som en ny. Mjuka klappar? På second hand har du råd att lyxa till det lite. Köp den där dyra kavajen du alltid har velat ha.

Läs också: Köp inte plastgran – en riktig miljöbov

Köp begagnad elektronik

Ur ett hållbarhetsperspektiv är elektronik väldigt krävande. Elektronik påverkar miljön under apparaternas hela livslängd, från utvinning av mineraler, till tillverkning, användning och till slut som avfall. Vi köper ofta nya telefoner, datorer och läsplattor långt innan de gamla är uttjänta. Om du ska köpa elektronik till jul så försök att köpa begagnat! Det finns massor av nästan helt oanvända fynd att hitta. På så sätt sparar du på både pengar och miljö. Dessutom: Lämna alltid in uttjänt elektronik till återvinning.

Vad ska barnen få i julklapp?

Barnen är oftast de vi ger mest till. Men behöver de verkligen fler legobitar eller plastbilar? Barn idag översvämmas av leksaker och prylar men lider ofta stor brist på kvalitetstid med föräldrar och andra vuxna. Byt ut några fysiska julklappar till sådant ni kan göra tillsammans framöver.

Personlig julklapp

Tiden är ibland den bästa julklappen du kan få. Varför inte ge mormor en fönstertvätt och mamma ett restaurangbesök i stället för en massa prylar?

Ta en ”hemester”

Stanna på marken! Ta i första hand tåget till släktträffen. Välj hemester eller en upplevelsejulklapp i stället för en utlandsresa.

Källa: Medveten Konsumtion

Läs också: Migrän eller spänningshuvudvärk – det är skillnaden

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen