Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 november 2019

Handla säkert utan kontanter på nätet

Att betala digitalt har snabbt blivit vanligare i Sverige. Men hur säkert är det egentligen? Det här ska du tänka på för att undvika att bli lurad.

 Sverige blir allt mer digitalt när handlare inte längre har en skyldighet att hantera kontanter. Land guidar dig till trygg och säker digital betalning.
Sverige blir allt mer digitalt när handlare inte längre har en skyldighet att hantera kontanter. Land guidar dig till trygg och säker digital betalning. FOTO: Istock

Kontanter blir allt ovanligare i det svenska samhället. Vi betalar i stället med kort eller Swish och allt oftare köps varor över nätet. Det blir också vanligare med restauranger och butiker som inte längre tar emot kontanter.

Samtidigt känner många en oro inför att betala digitalt. Adam Dahlin, vägledare på Konsumentverket säger att det behöver läggas ner lite tid inför ett köp för att vara på den säkra sidan.

– Det är viktigt att kolla upp företaget om man är osäker, ibland är det ju inte ens svenska företag som säljer varan. Det är värt att ringa eller mejla företaget och se så att allt är rätt, säger han.

Läs också: Undvik fällorna vid näthandel

Betala först efter leverans

En annan regel som han tycker är viktig är att inte betala innan du fått hem din vara. Då har du en möjlighet att hålla inne på betalningen om din vara inte stämmer med det du beställde.

– Det är klokt att göra så. Du behöver inte ligga ute med pengar om du tar köpet på faktura, säger Dahlin.

Något som det ofta slarvas med är att läsa alla de villkor som finns för köpet. Det brukar vara långa och lite komplicerade texter där det är lätt att godkänna utan att ha läst igenom – och det kan leda till stora problem.

– Många upplever det som jobbigt att behöva läsa avtalen, men kunden förbinder sig ju faktiskt till vad som står där. Det är viktigt att du vet vad du kommer överens om med det säljande företaget.

Bli nätsmart! Gå Digitala skolan med Land Utbildning – så funkar internet, sociala medier och livet online

Fördelar med kreditbetalning

Dahlin konstaterar också att det finns fördelar med att betala med kreditkort, där det ofta ingår ett visst skydd om det blir problem med köpet.

Han har svårt att bedöma hur snabbt kontanterna i vårt samhälle kaan komma att försvinna helt.

– Det är omöjligt att säga i dag. Men vi får ofta frågor om företag inte måste ta emot kontanter och det måste de inte. De avgör själva om de bara vill ha betalning via till exempel Swish eller kontokort, säger Dahlin.

Betala med Swish

Swish har den fördelen att du direkt kan se att pengar kommit fram och till vilken mottagare. Det kan vara ett bra sätt att betala om du träffar köparen eller säljaren för att hämta eller lämna varan i samband med till exempel en nätauktion.

En stor del av vår kommunikation, och även betalningar, sker i dag via mobilen. Därför är det viktigt att använda lösenord för skärmsläckaren och att inte ha några koder eller lösenord uppskriva i mobilen.

Läs också: Tips för lyckad nätauktion

Tänk på vid näthandel:

 • Att betala mot faktura är i många fall det säkraste betalningsalternativet. Då kan köparen ställa krav mot säljaren i efterhand, eller hålla inne med betalningen, om varan är felaktig eller inte levereras.
 • Läs avtalsvillkoren innan du ingår ett avtal. Där står det vilka betalningsalternativ som finns, när och hur du får hem din vara, vad som gäller om du ångrar dig eller om det är något fel på din vara.
 • Vid betalning med kreditkort bör webbsidan vara krypterad. En krypterad webbadress inleds med ”https” istället för ”http”.
 • Om du betalat med kort kan du i vissa fall få hjälp av din bank kring eventuell återbetalning vid reklamation eller utebliven leverans.

Tänk på vid nätauktion:

 • När du handlar av en privatperson vid en nätauktion har du inget konsumentskydd.
 • När du handlar av ett företag vid en nätauktion gäller samma regler som vid annan e-handel.
 • Du har även rätt att reklamera en felaktig vara när du handlar av ett företag via en auktion. Ibland säljer ett auktionsföretag en vara i befintligt skick. Men om varan är i sämre skick än vad du trodde utifrån utropspriset räknas det ändå som fel på varan.
 • Lämna aldrig ut numren till ditt bankkonto eller konto-/kreditkort.
 • Betala helst inte i förskott när du handlar på nätet.
 • Om du väljer att betala med ett kreditkort får du ett extra skydd genom att köpet då omfattas av konsumentkreditlagen. Du kan då även vända dig till kreditgivaren med anspråk på återbetalning om till exempel varan inte levereras inom avtalad tid.

Tänk på vid telefonförsäljning:

 • Du är endast betalningsskyldig för produkter om du skriftligen har bekräftat ett erbjudande du fått vid telefonförsäljning.
 • Tänk på att du kan godkänna att företag ringer dig i samband med att du gör en beställning, skaffar ett medlemskap eller går med i en kundklubb.
 • Se till att du vet vilket företag du pratar med. Fråga efter kontaktuppgifter som telefonnummer, e-post och adress. Ställ frågor om erbjudandet och dess villkor.
 • Bestrid alla fakturor du får som du anser att du inte ska betala.
 • Du har 14 dagars ångerrätt när du köper något via telefon. Köper du en tjänst räknas ångerfristen från dagen efter du skriftligen bekräftade avtalet, för varor räknas de 14 dagarna från dagen efter du har fått varan.
 • Spara kopior på alla meddelanden till och från företaget.
 • Du kan minska mängden telefonförsäljning genom att spärra ditt nummer hos NIX-telefon. Telefonnumret dit är: 0772 – 28 00 00.

Fakta: Hallå konsument

Land Utbildning: Digital skola – lär dig internet, sociala medier & det digitala livet

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen