Hans älskade mamma borde fått leva längre
För lågutbildade kvinnor sjunker den förväntade livslängden. ”Ingen verkar bry sig”, säger författaren och journalisten Patrik Lundberg. Han skrev en bok om sin mamma, som gav allt för barnen men dog i förtid.
Birgitta Lundberg från Sölvesborg var nyss fyllda 67 år när hon dog på sjukhus den 1 februari 2018.
Hon hade drabbats av en svår hjärnblödning, men sjukhuspersonalen hade redan vid tidigare intagningar konstaterat att alla värden var ”åt helvete” och att levern inte längre fungerade.
Birgitta Lundberg var en älskad mamma. Hennes son, journalisten och författaren Patrik Lundberg, har skrivit boken Fjärilsvägen (Albert Bonniers 2020) om hennes liv.
Läs även: Schulmans otäcka bok om att vara barn
Patrik Lundberg skapade en bild av sin mamma
– Jag gick igenom allt hon lämnat efter sig. Hon var av skötsam arbetarklass och hade sparat alla dokument som betyg, kursintyg, referenser från arbetsplatser och sånt och även sina föräldrars dokument ända tillbaka till 1920-talet, säger Patrik Lundberg.
Han tittade också igenom gamla fotoalbum och tog hjälp av sin syster Paula för att minnas.
– Jag skapade en bild av hennes liv och det var fint att känna att jag kunde levandegöra henne.
Resultatet är en intensiv berättelse, både om kvinnan som föds i början av 50-talet mitt under folkhemmets glansdagar och om sonen som 35 år senare växer upp under samma folkhems ”sista suck”.
Det är rakt och enkelt berättat i kronologisk ordning. Författaren har inte velat ”krångla till det”. Patrik är ”jag” och mamma Birgitta är ”du”.
Birgitta gifter sig med Nils-Gunnar, de bygger villa på Fjärilsvägen och skaffar både vovve och Volvo. Några biologiska barn får de inte, men är lyckliga över att kunna adoptera först Patrik och sedan Paula från Sydkorea. Patrik Lundberg skriver:
”Du levde den svenska drömmen: Du hade make och två barn, vi bodde i ett villakvarter i Sölvesborg där ingenting någonsin kunde hända oss.”
Patrik spelar fotboll, familjen umgås med vänner och grannar, Birgitta jobbar deltid på Försäkringskassan, de köper mikrovågsugn och fascineras av reklamen i den nya kanalen TV4. Åren går och allt är bra.
Läs även: 10 böcker för dig som har tråkigt
Dricker för mycket
Men det fortsätter inte riktigt så. Nils-Gunnar dricker lite mer än andra, och så även Birgitta. Och en dag avslöjas att han har en älskarinna. Det blir skilsmässa och plötsligt mycket kärvare ekonomi för Birgitta som bor kvar i villan med Patrik och Paula.
– Då satt hon redan i en kvinnofälla. Hon hade gått ned på halvtid när vi barn kom, tagit hela föräldraledigheten och gjort arbetet man inte får betalt för. Nu var hon fast i deltid, hade ingen löneutveckling och skulle därmed få låg pension.
Birgitta Lundberg får slita för att barnen ska kunna fortsätta idrotta, ha kläder som accepteras av skolkamrater och få julklappar.
Säljer sina smycken
Deltidslönen och den flyktade makens underhåll räcker dåligt och Birgitta tvingas sälja sina smycken, knapra på barnens sparkonton och öka belåningen på huset. Hon lever under allt hårdare stress och har varken tid eller råd att tänka på sig själv. Tandvärk och otillräckliga glasögon är bara att svälja.
Sakta bryts Birgitta ner. Hon träffar en ny man, även han med alkoholproblem, och isolerar sig allt mer med honom när barnen sedan flyttar hemifrån. Kroppen värker, sjukskrivningarna avlöser varandra och de receptbelagda medicinerna blir allt fler.
Men hon fortsätter att älska Patrik och Paula, och skickar kort och sms. För en läsare känns det rörande, nästan privat, att ta del av hälsningar som denna när mamman läst sonens krönikor i tidningen:
”Hej
Hoppas du bra läst aftonbladet bra älskar dig så mycket du vet inte hur mycket och är så stolt över dig
Din mamma”
Patrik Lundbergs mamma hade gått åtta år i folkskola och ett år på husmodersskola. Som sjuttonåring började hon jobba som kontorist.
”Ett systemfel” i ett demografiskt delat Sverige
När hon dog läste Patrik i en rapport från Statistiska centralbyrån, med titeln Skilda världar – det demografiskt delade Sverige, att den förväntade livslängden för lågutbildade kvinnor sjunker. I alla andra grupper ökar den.
– Det är ett systemfel. Inga medier verkar fästa någon vikt vid detta, ingen verkar bry sig, säger han.
Insikten var en av drivkrafterna till att skriva boken. Han ville utforska detta missförhållande litterärt och berättar att arbetet innebar många känslor samtidigt.
– Värme och kärlek, men även ilska och sorg över att hon inte fick leva ett mer hälsosamt liv.
Läs även: Vilhelm Mobergs mamma stannade i Sverige
”Högavlönade gynnas”
Han säger också att boken egentligen är många människors berättelse och att politiska beslut faktiskt påverkar människors liv.
– De som har det gott ställt tänker väl inte på det.
Patrik Lundberg nämner politiska beslut om utförsäkring, bidragstak och de jobbskatteavdrag som framför allt gynnar högavlönade. Han tar också upp politikers löften om ”valmöjligheter”:
– På en liten ort etablerar ingen ett nytt apotek eller en ny vårdcentral. Sånt läggs ned. Allt ligger i centralorten, fast människorna är kvar.
Lärde dem att vara goda människor
På knappt 200 sidor får vi komma nära dessa två människor, mamman Birgitta och sonen Patrik. Det är svenskt vardagsliv på ett hjärteknipande sätt, i både glädje och sorg, med en mamma som gör allt för sina barn och lär dem att vara goda människor.
– Av henne har jag lärt mig att förstå vikten av hårt arbete. Även min syster har jobbat hårt och vi har lyckats bra. Jag har också lärt mig att ta hand om hus och hem, att vara ordentlig och solidarisk och inte bortskämd, säger Patrik Lundberg.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.