Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 november 2017

Här är årets bästa landsbygdssatsningar

Nu är det klart – här är de som stått för de mest värdefulla satsningarna på landsbygden under året.

 Landsbygdsgalans värd Kalle Moraeus tillsammans med årets Ullbaggevinnare.
Landsbygdsgalans värd Kalle Moraeus tillsammans med årets Ullbaggevinnare. FOTO: David Wreland

Vinnarna av Ullbaggepriset utsågs på Landsbygdsgalan i Tällberg i Dalarna på onsdagskvällen.

– Vilken kväll! Kalle Moraeus som konferencier och underhållare och alla Ullbaggevinnare fulla av energi och idéer gjorde verkligen Landsbygdsgalan 2017 minnesvärd, säger Nils Lagerroth från Landsbygdsnätverkets kansli.

Nytt för i år är Folkets pris, som gick till lanthandeln CUL i Tun i Lidköpings kommun, en lanthandel och värdefull mötesplats som gör att många väljer att spara in på långa resor för att i stället handla lokalt.

CUL i Tun fick 600 av de totalt 3 200 rösterna och stod därmed som klar vinnare bland 24 andra kandidater.

Här är samtliga Ullbaggevinnare:

1. Sysselsättningspris, gröna näringar:

Färna odlingar. Odlar bär och rabarber. Har gett många nysvenskar jobb samtidigt som odlingslandskapet bevaras.Ur juryns motivering: ”Med outtröttlig energi och stor arbetskapacitet har Johan Matsander skapat ett konkurrenskraftigt företag i en bygd där det nästan inte finns några jordbruksföretag kvar. Företaget skapar dessutom många arbetstillfällen för nya svenskar.”

2. Sysselsättning i blå näringar:

Störodling i Strömnäsbruk. Driver störodling med inriktning på produktion av störrom – i en bygd som inte har någon tradition inom detta.Ur juryns motivering: ”Så skapas en ny näring och nya jobb inom en region som normalt sett har en väldigt liten verksamhet inom de blå näringarna.”

3. Sysselsättning i övriga landsbygdsnäringar

Arbetskooperativet Fixarna i Hambrunge. Skapar nya lokala arbeten i industrinedläggningens spår. Ur juryns motivering: ”Ett femtiotal personer har under åren fått sysselsättning och en ny framtidstro i ett område där det tidigare skett stora industrinedläggningar.”

4. Landsbygdsinnovation

Uppgrenna Naturhus. Ett av de första husen i Sverige med eget kretslopp. Här finns konferens, övernattning och guidade turer.Ur juryns motivering: ”Ett iögonfallande landmärke och en milstolpe som visar nya, kreativa sätt att driva affärsverksamhet på landsbygden.”

5. Integrationssatsning

Ny på landet. Projekt för att ge kunskap och visa utrikesfödda möjliga vägar att arbeta, bo och leva på landsbygden. Ur juryns motivering: ”Kulturella hinder och oskrivna regler som kan innebära hinder är något som projektet har lyckats eliminera. Det har bidragit till ökad kunskap om utrikesfödda och om vad den svenska landsbygden har att erbjuda.”

Läs också: Landsbygden hett stoff för deckarförfattare

6. Klimat och miljö

Peckas naturodlingar. Hållbar livsmedelsproduktion genom akvaponi, odling av regnbåge kombinerat med tomatodling i ett slutet system.Ur juryns motivering: ”Har gått från en småskalig försöksanläggning till en anläggning som ska producera 200 ton tomater och 20 ton fisk per år. Det är resultatet av fiskodlaren Pecka Nygårds vision – en storskalig produktion av livsmedel odlade på ett hållbart sätt som distribueras till konsumenterna i närområdet.”

7. Unga i landsbygdsutveckling

Älvkarleby Idrottsklubb. Anlägger en stor konstgräsplan för att skapa en aktiv samlingspunkt som bidrar till en levande landsbygd.Ur juryns motivering: ”Projektet visar att ett engagemang med idrotten som verktyg för bygdeutveckling, ungdomsarbete och integration knyter samman budskapet att en levande idrottsförening ger en levande landsbygd.”

Läs också: Krönika: Ansvaret läggs på dem som valt att bo avlägset

8. Internationellt samarbete

Time for interaction. Europeiskt samarbete som skapar förutsättningar för lyckad integration och social hållbarhet genom praktiska insatser, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande.Ur juryns motivering: ”Inriktningen på ungdomar, kultur och sociala frågor skapar tillsammans med yrkesorientering, utbildning och samarbete med lokala småföretag en helhet för integrationen.”

9. Folkets pris

CUL i Tun. Mötesplats, butik och kafé i Tun, Lidköpings kommun. Läs också: 5 unga företagare som satsar på landsbygden (För LRF-medlemmar)

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen