Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 juni 2017

Här är bästa platserna att fira midsommar

Midsommar är nog svenskarnas mest älskade högtid. Men var ska man fira för att få en trevlig helg att minnas? Det har Charlotta Mellander och Tina Wallin vid Vertikals/Handelshögskolan i Jönköping tagit reda på.

 På några platser i Sverige är förutsättningarna extra bra för en trevlig midsommar, enligt Charlotta Mellander och Tina Wallins undersökning.
På några platser i Sverige är förutsättningarna extra bra för en trevlig midsommar, enligt Charlotta Mellander och Tina Wallins undersökning. FOTO: Mostphotos

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi, och doktorandkollegan Tina Wallin har utarbetat vilka faktorer som en egentligen spelar in för ett riktigt bra midsommarfirande.

Här är, enligt dem, de viktigaste beståndsdelarna för en bra midsommar:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt).

Om man väger ihop dessa faktorer finns det alltså några platser i Sverige med extra bra förutsättningar för en trevlig midsommar. Den solklara vinnaren? Gotland. Där finns närhet till vatten, en hög medeltemperatur, systembolag och många musiker.

Läs också:Grymt god gubbröra på inlagd sill

Här är de 20 bästa platserna att fira på enligt deras midsommarindex:

 Charlotta Mellander och Tina Wallin har tagit fram ett midsommarindex som bygger på de viktigaste beståndsdelarna för ett bra midsommarfirande. Foto. Charlotta melander och Tina Wallin.
Charlotta Mellander och Tina Wallin har tagit fram ett midsommarindex som bygger på de viktigaste beståndsdelarna för ett bra midsommarfirande. Foto. Charlotta melander och Tina Wallin.

Kommer du inte att fira på någon av ovanstående platser? Lugn, du kommer säkert få en helt fantastisk midsommar ändå. I blogginlägget, där listan presenteras, understryker Charlotta Mellander och Tina Wallin att deras undersökning är långt ifrån vetenskaplig.

Läs också:Bind en fin blomsterkrans i bara 5 steg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen