Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 september 2018

Här är miljömyterna du inte behöver tro på

"Jag minns varma somrar förr", "Men sommaren 2017 var ju kall!" och "Det spelar väl ingen roll vad vi i lilla Sverige gör!"– här krossar vi 6 vanliga myter om klimatet.

 Det finns flera myter om klimatet och miljön.
Det finns flera myter om klimatet och miljön. FOTO: Mostphotos

Sex vanliga klimatmyter – Land lät Pär Holmgren, tidigare känd som tv-meteorolog och nu naturskadespecialist på Länsförsäkringar, besvara dem:

1. ”Sverige står för någon promille av världens utsläpp, spelar det verkligen roll vad vi gör? Det är väl Kina som kan göra störst skillnad?”

– Om alla i världen skulle leva som genomsnittssvensken skulle det krävas fyra jordklot för att tillgodose våra behov. Men vi har förlagt det mesta av produktionen utanför Europa och importerar hit.

 Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar. FOTO: Peter Knutson

– Det är ju vi i västvärlden som orsakat problemen eftersom vi byggt vår rikedom och samhälle på fossil energi. Vi har en livsstil och levnadsstandard som många i Asien och Latinamerika vill ta efter, därför är det väldigt viktigt att vi nu går före och visar att just vi kan ta ett ansvar och ledarskap i den här omställningen.

Läs också: Därför ska landsbygden bry sig om klimatet

2. ”Kan vi inte anpassa oss till ett varmare klimat istället för att försöka stoppa uppvärmningen?”

– Givetvis måste vi jobba även med det, men vi behöver förstå att det finns en smärtgräns för vad vi kan anpassa oss till. För många afrikanska länder ligger den på en uppvärmning mellan 1,5 och 2 grader, försätter vi leva som vi gör idag kommer vi att se en högre uppvärmning än så.

3. ”Men jag minns att somrarna var jättevarma förr?”

– Sommarvädret i Sverige varierar väldigt mycket, men nu har vi haft en global påverkan med värmeböljor i nästa vartenda land på norra halvklotet.

Läs också: Efter rekordsommaren – så påverkar klimatkrisen Sverige

4. ”Men vi kunde ju odla vin i Sverige på vikingatiden?”

– Det var milt och varmt under vikingatiden, men det var en regional varm period, inte global.

5. ”Man ska skilja på väder och klimat. En enskild extrem väderhändelse beror inte nödvändigtvis på klimatförändringar, sägs det. Beror inte den varma sommaren på naturliga variationer?”

– Rent statistiskt börjar vi befinna oss utanför det som vi kan kalla normala variationer. Det som sker nu ligger också helt i linje med teorierna för vad som ska ske när vi släpper ut mer koldioxid.

6. ”Men förra sommaren var ju kall, man måste gå tillbaka till 1862 för att finna en lägre maxtemperatur?”

– Just maxtemperaturen var låg sommaren 2017 men det var oftast milt på nätterna och i genomsnitt var temperaturen för hela sommaren så nära normalt man kan komma.

Läs också: Expertens oväntade tips: Bromsa klimatkrisen med högre livskvalitet (LRF-exklusivt)

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen