Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 mars 2022

Här är missarna som blir frimärken

Det var nästan 20 000 katter som ville bli frimärkifierade men bara fem klarade sig hela vägen. Snart sitter Fifi och Hera och tre av deras kattkompisar på brev och vykort över hela Sverige.

När Postnord bad kattägare i Sverige att nominera sina älsklingar till att ha chansen att hamna på frimärken så sa det bara mjau! Svenska kattägare gick man ur huse och försökte på olika sätt få sina katter att få juryn på fall och stämplas som frimärksvärdiga.

– Det har varit helt fantastiskt att få läsa alla motiveringar och se alla fina, knasiga och personliga bilder. Jag vill tacka alla som skickat in ett bidrag, och juryn är lite överväldigad av det stora engagemanget. Många, många har lyft betydelsen av katten som bästa vän och tröstare, och verkligen gett oss ögonblicksbilder ur alla typer av kattliv, säger Kristina Olofsdotter, chef för PostNord Frimärken.

Frimärkena kommer i sommar

En av de vinnande katterna är Valiant som bor i Kalmar.

– Det är jättestort att han nu är en av de utvalda katterna som får pryda årets frimärken och jag ser fram emot att se hans ansikte och personlighet på alla mina brev senare i år, säger Jasmine Olsson Hansi som är matte till Valiant.

Frimärkena med de fem katterna kommer först i augusti i år. Här är katterna som blir motiv.

Fifi, Kiruna

 Fili bor i Kiruna.
Fili bor i Kiruna. FOTO: Postnord

Fili är en ragdoll från Kiruna. En lite udda filur som agerar vårdkatt och har stått vid matte Maja Tapanis sida under långtidscovid.

Hera, Lund

 Hera kommer på frimärke i augusti!
Hera kommer på frimärke i augusti! FOTO: Postnord

Hera är en sibirisk katt från Lund. Alltid pigg på äventyr och har visat sin matte Julia Weber att ingenting är omöjligt – bara man vågar.

Bengt, Västerås

 Bengt, en riktig sällskapskatt!
Bengt, en riktig sällskapskatt! FOTO: Postnord

Bengt är en brittisk korthår från Västerås. En ung charmör som givit sällskap och välmående för matte Emma Pettersson i hemarbetstider.

Cornelis, Stockholm

 Fin katt på promenad.
Fin katt på promenad. FOTO: Postnord

Cornelis är en devon rex från Stockholm. En genomsnäll myskille som förgyller tillvaron för sin ägare Louise Enhus med sin nyfikenhet.

Valiant, Kalmar

 Klart Valiant ska vara med på bild!
Klart Valiant ska vara med på bild! FOTO: Postnord

Valiant är en huskatt från Kalmar, som tack vare ett katthem hittade hem till Jasmine Olsson Hansi och nu får den kärlek och omvårdnad alla katter förtjänar.

Läs också: Det här gör katten när den är ensam hemma

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen