Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 september 2016

Här är skördefesterna du inte får missa!

Äntligen är det dags! Färska grönsaker, nyplockade äpplen, slungad honung och nykokt saft – det allra bästa av årets skörd dukas nu fram på marknader och skördefester i hela Sverige!

Bild 1/5
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

Öland: 20-årig skördefest

I år firar Ölands skördefest 20 år och det invigs med pompa och ståt den 28 september då Kronprinsessan Victoria öppnar festligheterna! Här bjuds på bland annat: Ostfestival på Drottning Victorias Hotell och Vilohem med mjölk-, ost- och vinprovning, Fårets dagar på Borgholm slott, Konstnatt, Dockparad i Mörbylånga, Pumpatävling i Löttorp med mera. Pågår 28 september – 2 oktober.

Gotland: Skördefestival med fårklippning

SM i fårklippning på skördefestivalen i Romakloster på Gotland. Foto: Mostphotos
SM i fårklippning på skördefestivalen i Romakloster på Gotland. Foto: Mostphotos

I årets upplaga av skördefestivalen i Romakloster står djuren i centrum och en av höjdpunkterna är SM i fårklippning! 3–4 september.

Blekinge: Slöjdhusets höstmarknad

Förutom nyskördade grönsaker, äpplen och blommor finns här korgar, trasmattor och drejat. På Slöjdhusets höstmarknad i Ronneby den 10 september kan du också se och lära allt om hur man svarvar, drejar, bereder lin och spinner alpackaull.

Även Äggaboden i Ronneby har höstmarknad – den 29–30 oktober.

Småland: Traktorer och självplock på Visingsö

Skördefesten på Visingsö – som delvis också har aktiviteter i Gränna – bjuder bland annat på utställning av gamla traktorer, soppbuffé med höstens primörer, rökt fisk och provsmakning av krav-müsli. Självplock av bland annat jordärtskockor, vindruvor, solrosor och potatis. Här finns även loppis och glaskonst och annat hantverk samt en konsert på fredagskvällen i Brahekyrkan.17–18 september.

I Växjö kan du också besöka bondens egen marknad – 3 och 10 september.

På kultur och skördefestivalen Smaka på Tjust kan du titta, dofta, smaka och känna på mat och konsthantverkares produkter. 24–25 september.

Skåne: Äppelmarknaden i Kivik

En del av äppeltavlan från Kiviks Äppelmarknad 2015. Foto: Mostphotos.

En del av äppeltavlan från Kiviks Äppelmarknad 2015. Foto: Mostphotos.

Årets stora äppelfest,den 24–25 september!  Provsmakning och sortbestämning av tusentals kilo äpplen. Sveriges största äppeltavla av konstnär Emma Karp. Matgata med lokalproducerade delikatesser.

Den 17 september är det också Bondens marknad i Kristianstad/Åhus. En matmarknad med försäljning av närproducerat och nyskördat från bygden. Smakskattjakt för barnen utlovas – med chans att vinna fina priser. Vid Tivoliparken i Kristianstad.

Halland: Falkenbergs matdagar

Falkenbergs matdagar 9–10 september är höstens stora matfest i Halland. På Skafferiträffen på Rådhustorget i Falkenberg säljs mat och dryck och gästkockar lagar mat på plats. I aktiviteten Köksbesök kan du testa att ysta ost eller baka vid sidan av en av Sveriges mest namnkunniga bagare.

Farmers market på Strömma Farmlodge är en annan halländsk skördefest – med Nashvilletema! 17-18 september.

Bohuslän: Mathantverk på fästningen

bohusfastning
Bohus fästning är en av många som bjuder på skördefest i september. Foto: Mostphotos.

Provsmaka, köp med och beundra råvaror och hantverk från hela Bohuslän på skördefest på Bohus fästning den 10 september. Delta i dessertpajtävling, titta på svamputställning, lyssna på biodlare. För barnen finns bland annat en kul grönsakstävling och ponnyridning. Musei vänner har servering i Hembygdsgården med kaffe och hembakt.

Dalsland: Bonnamarknad i Bengtsfors

Den 10 september blir det bonnamarknad i Bengtsfors med färska grönsaker, blommor i massor, nybakat bröd, svamp och bär, korvar från det lokala charkuteriet, vällagrade och färska ostar, nykokta marmelader och nyrökt fisk.  Dessutom: Bakluckeloppis!

Värmland: Skördefest på Värmlandsnäs

Korvar, fisk, kalkon, honung och mängder av andra lokalproducerade godsaker över hela Värmlandsnäs! Den 3–4 september finns spännande matställen och evenemang att ta del av – på hela 19 stationer. Barnen kan vara med och träffa kaniner, skapa årets skördetavla, leka i vetebassängen och göra potatisskulpturer.

Ladda med kontanter och kylväskor! Passa på att fylla skafferiet med höstens läckerheter. Foto Mostphotos.
Ladda med kontanter och kylväskor! Fyll skafferiet med närproducerat från någon av landets alla fina höstmarknader. Foto: Mostphotos.

Västergötland: Stadsfest i Mariestad

Västergötlands stora kultur- & skördefest äger rum 23–24 september. En stadsfest i Mariestad med härlig mix av mat, musik, teater, marknad, hantverk och konst.

Östergötland: Fira Mickelsmäss!

Skördefest och mat-, växt- och hantverksmarknad blir det på Valla gård den 25 september! Förutom själva marknaden, som äger rum i stadskvarteren, arrangeras en mängd aktiviteter med anknytning till djur och skörd på Valla gård.

Den 18 september blir det familjedag med bland annat ortsbestämning av äpplen och päron på Kisa hembygdsgård.

Närke: Skörde- och antikmarknad på Karlslund

Smaka på naturens läckra råvaror och titta på allmogeföremål, glas, porslin, burkar och mycket mer! Kulturreservatet Karlsund herrgård, Örebro, den 18 september.

Västmanland: Frukt och frön på Vallby friluftsmuseum

Botanisera bland äpplen, päron, bär, sylt, saft såväl som frön, växter och trädgårdstillbehör på denna marknad, den 4 september på Vallby friluftsmuseum i Västerås.

Bondens egen marknad i Sala äger rum lördagar fram till och med 24 september.

Södermanland: Äppeldagar på Julita

Lek med Pettson och Findus på Julita. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Lek med Pettson och Findus på Julita. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Den 17–18 september är det högtid för alla äppelälskare! I växthuset på Julita gård vid sjön Öljaren dukas då upp en utställning med över 200 olika sorter äpplen. Pomologer finns på plats och hjälper dig bedöma olika äppelsorter. Alla barn kan testa att svarva äpplen i skaparverkstaden och hänga med Pettson och Findus!

Bondens egen marknad kommer den 3 och 10 september till Mariefred, 17 september till Malmköping och 24 september till Strängnäs.

Uppland: Bondens egen marknad

För femte året i rad saluför lokala producenter höstens alla grönsaker, blommor, sylt, ostar och mycket annat upp i Bondens egen marknad framför nya Resecentrum i Uppsala. Även soppor och nybakat bröd till försäljning på plats. Fredagar i september och oktober.

Dalarna: Skördefest, ölfest, självplock…

Under helgen den 2–4 september bjuder ett hundratal lokala gårdsbutiker, marknader, kaféer och mataktörer över hela Dalarna på skördefest i olika former! Här finns både ölfestival, jolpäronfest, kanin- och renkött, biodling, lammskinn, honung och självplock av hallon.

Utmärkelsen Årets skördefesthjärta delas ut på Genuin dalamarknad i Hedemora.

Gästrikland: Fest för skörd och hälsa på Wij trädgårdar

Skördefesten på Wij trädgårdar i Ockelbo bjuder i år också på en hälsodag. Foto: Pernilla Hed.

Skördefesten på Wij trädgårdar i Ockelbo bjuder i år också på en hälsodag. Foto: Pernilla Hed.

Skördefesten i Ockelbo den 10 september bjuder på en fest för alla sinnen på Wij trädgårdar. Trädgårdsmästare Lars Krans hälsar välkommen. Aktiviteter såsom Kuxaloppet, minikonsert. Herrgårdsplanen förvandlas till en gammaldags marknadsplats med försäljning av god mat och självfallet nyskördade grönsaker. Skördebuffé dukas upp i restaurangen. I år arrangeras dessutom samtidigt kommunens årliga Hälsodag.

Missa inte heller Bondens egen marknad på Rådhustorget i Gävle – varje lördag till och med 24 september.

Hälsingland: Höstmarknad i Glada Hudik

Höstmarknad med 400 knallar samt stort tivoli utlovas för alla besökare den 9–11 september! Hudiksvall.

Medelpad: Bondens marknad

Bondens marknad varje lördag på stora torget i Sundsvall under tiden 27 augusti–8 oktober.

Lokala delikatesser på Mittmarken vid Munkbysjön för 30e gången – den 3 september.

Härjedalen: Höstmarknad på Tänndalen bygdegård

Den 4 september blir det försäljning av lokala delikatesser som rökt fisk och kött, pajer, tunnbröd på Tänndalens bygdegård. Underhållning utlovas liksom ridning och hoppborg för barnen.

Kål och rödbetor – några av säsongens färska härliga grönsaker.
Kål och rödbetor – några av säsongens färska, härliga grönsaker!

Jämtland: Gastronomi- och kulturvecka – i världsklass

Årets stora mathändelse är Gastronomi- och kulturveckan i Östersund den 12–18 september som anordnas i samband med att staden är värd för UNESCOs Creative Cities Networks årsmöte. Länet besöks då av representanter från 116 städer från hela världen.

Under en hel vecka kan du inte bara njuta av dignande marknader med både nutida och historisk mat från vad både Jämtland och Härjedalen har att bjuda på, utan även ostfestival, hantverk, folk art, design, film, gastronomi, litteratur, musik och mediakonst!

Ångermanland: Höga Kustens smak- och skördefest

Smak- och dryckesfestivalen Smaka på Höga kusten 23–24 september i Härnösand har i år tema street food! Företagare  tävlar med egna street food-rätter gjorda på lokalproducerade produkter. Du som besökare kan även delta i ett cook-along och byta bröd och annat på matbytardagen.

Soppfestival den 1 oktober i Kvarnå Trädgård, Junsele, Köp en mugg och provsmaka sedan så många soppor du vill! Även grönsaker, mathantverk och hembakat.

Västerbotten: Höstmarknad på Trädgår’n i Bygdeå

Umeå smakfestival 8–11 september bjuder på fyra dagars matglädje på Skeppsbron! Dessutom är det Bondens egen marknad i Vänortsparken varje lördag fram till den 24 september.

Trädgår’n i Bygdeå välkomnar till marknad med späckat program. Fiskdamm och ponnyridning utlovas för barnen. Perenner, buskar, träd, höstväxter och krukor. Dessutom blir det loppis. Mat- och hantverksmarknad med bland annat grönsaker, fisk, saft, sylt och hantverk. Den 3–4 september.

Lappland: Höstmarknad i Kiruna

höstmarknaden i Kiruna centrum, 2–4 september, kan du prova det samiska tunnbrödet Gáhkku, köpa annat hembakat bröd och godsaker liksom hantverk och kläder.

 

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen