Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 november 2017

Här är tv-böndernas gårdar i verkligheten

Nej, bönderna i Bonde söker fru satt inte bara och fikade med sina dejter under inspelningen. Här får du veta lite mer om det verkliga livet på gårdarna.

 På Marcus gård var det betydligt mer liv och rörelse än vad som visas i programmet, enligt honom själv.
På Marcus gård var det betydligt mer liv och rörelse än vad som visas i programmet, enligt honom själv. FOTO: Tv4

I tidigare säsonger av Bonde söker fru har arbetet på gården varit ett bärande inslag i programmen. Många tittare har reagerat på att årets säsong innehåller väldigt lite av den varan.

”De visar ju mest när de sitter runt köksborden. Förr kördes det traktor, lagades staket och det var djurskötsel men inget av det visas idag. Finns ju ingen anledning att kalla det Bonde söker fru numera”, lyder en typisk kommentar i sociala medier.

Läs också: Bonde söker fru – 8 oförglömliga citat från programmet

”Tydlig skillnad”

Marcus Sjöberg, tv-bonden från Bönarp utanför Gränna, instämmer. Han menar att allt gårdsarbete klippts bort och tycker att det är en tydlig skillnad jämfört med när han deltog förra gången, för elva år sedan.

– Det är inte så att produktionen saknar material. Vi flyttade djur, var ute med traktorn och gav lammen vatten när tjejerna var på gården, men inget av det visas i programmet, säger han.

Otur med vädret

Även Dennis Andersson tycker att det kunde ha varit lite mer gårdsliv i programmet, men förklarar att omständigheterna inte var de bästa under inspelningstiden.

– Det var så dåligt väder under veckan, så det gick inte att göra så himla mycket. Sedan handlar det ju om praktiska saker också, man kan ju inte få in hela inspelningsteamet i en traktor till exempel.

Läs också: 10 saker att vara beredd på om du dejtar en bonde

”Tar det till oss”

Clara Tengbom, exekutiv producent för Bonde söker fru, säger att produktionen tar till sig av kritiken.

– Vi tycker såklart det är supervärdefullt att få veta mer vad tittarna tycker, så jag tackar för den inputen – det tar vi till oss. Varje säsong utvärderar vi och ser hur vi kan skruva och se över för att fortsatt ligga nära det programmet handlar om – böndernas jakt efter att hitta äkta kärlek, och det kommer vi att göra även efter denna säsong, säger hon i en kommentar.

För alla som vill veta mer om böndernas gårdar kommer här en snabbgenomgång:

Dennis: ”Det är en ära att ha fått ta över gården, det har varit drömmen”

FOTO: Tv4

Dennis bedriver köttproduktion på KRAV-certifierade Toftaholms lantbruk i Ljungby kommun i Småland, där han är uppväxt. Dennis och hans bror har tagit över driften efter sina föräldrar. På gården finns 170 dikor och totalt omkring 500 nötkreatur.

Djuren föds upp på enbart grovfoder som skördas på egen och arrenderad mark runt omkring Toftaholm. Familjen brukar 250 hektar åker och 350 hektar bete och bedriver naturvård på uppdrag av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Förutom Dennis och hans bror arbetar en heltidsanställd på gården.

Marcus: ”På gården finns ingen vanlig dag”

FOTO: Tv4

När Marcus tog över gården i Bönarp efter sin far ställde han om från mjölkproduktion till köttproduktion. Förutom 80 ungdjur finns här även 20 fårtackor och fyra inhyrda hästar.

Marcus arbetar ensam på gården, brukar 70 hektar mark och 36 hektar skog. Han arbetar halvtid som lastbilschaufför men skulle gärna ägna sig åt gården på heltid. Om det blir någon tid över är det jakt som gäller, framför allt rådjur, älg och vildsvin.

Läs också: Detaljer om Bonde söker fru sipprar ut – ”Ofta missförstånd”

Johan: ”Här finns både sjö och skogsmark, med lagom avstånd till allt”

FOTO: Tv4

I småländska Sävsjö ligger Gålleryds lantbruk som Johan driver tillsammans med sin far. 1–2 dagar i veckan har de också hjälp av en dräng. På gården finns omkring 130 mjölkkor som går i lösdrift och mjölkas med hjälp av robotar. Räknat med kvigor och kalvar finns totalt 280–320 djur på gården.

Johan har utvecklat gården en hel del de senaste åren, med ny lösdriftsladugård, robotar, en ombyggd ladugård för ungdjur och ett kalvstall. Han brukar 90 hektar åker, har 30 hektar bete och 115 hektar skogsmark.

På fritiden kör Johan enduro och tävlar så ofta han hinner.

Joacim: ”Härifrån flyttar man inte i första taget”

FOTO: Tv4

Bor på Staby säteri i Örsundsbro, där han vuxit upp i åttonde generationen. Joacim Rickling bor i ett hus en bit från den stora gården och kommer framöver att ta över en intilliggande gård som också tillhör familjens ägor.

Tillsammans med sina föräldrar och sin bror driver han ett spannmålsjordbruk. På 630 hektar mark odlas vete, korn, ärtor, sockerbetor och lin. Familjen har även ett hägn med dovhjortar. Vintertid tar familjen uppdrag för snöröjning. Joacim Rickling driver också ett företag där han skapar dekorer, logotyper och textiltryck.

Läs också: Se klippen: Speeddejterna där det sade klick direkt

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen