Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 oktober 2018

Här är utbildningarna som ger gröna jobb

Den 15 oktober är sista ansökningsdag till högskolor och universitet för 2019. Vill du ha jobb inom den gröna näringen ska du satsa på att utbilda dig till eftersökta jobb som agronom, lantmästare, djurskötare, maskinförare eller trädgårdsmästare.

 Trädgårdsarbetare är ett framtidsyrke enligt de senaste jobbprognoserna. Foto: Istock
Trädgårdsarbetare är ett framtidsyrke enligt de senaste jobbprognoserna. Foto: Istock FOTO: Istock

Ett stort problem inom jord- och skogsbrukssektorn är att för få väljer att utbilda sig inom yrkesområdet. Så den som vill utbilda sig till något inom den gröna näringen har goda förutsättningar att få jobb efter avslutade studier.

Brist på utbildat yrkesfolk

Enligt Arbetsförmedlingens rapport som kom i somras har en tredjedel av arbetsgivarna inom jord- och skogsbruk svårigheter att hitta rätt kompetens. De söker framför allt personer med längre utbildning, exempelvis agronomer och lantmästare, samt djurskötare och maskinförare med relevant utbildning.

Läs också: 15 gröna utbildningar att satsa på

En annan utbildning som är värd att satsa på är de som är inriktade på trädgård och utemiljöer. Trädgårdsbranschen har ett stort behov av nya medarbetare, som kan arbeta som park- eller golfbanearbetare, inom kyrkogård och trädgårdsanläggningar, på handelsträdgård, som växthusodlare eller grönsaksodlare.

”Möjligheterna är oändliga”

Hans Bill är utbildningsledare på Gröna Näringar, som anordnar utbildningar i uppdrag av Arbetsförmedlingen, och han tror att framtiden inom trädgårdsbranschen är mycket lovande.

– Kunniga och utbildade människor inom branschen är och kommer att vara eftertraktade. Det räcker med kunskap och lite erfarenhet så är möjligheterna oändliga, säger han till Yrkesakademien.se.

Hans Bills elever har fått jobb på bland annat kyrkogårdar, värdshus med utemiljö, bostadsbolag och parkförvaltningar. Det finns även jobb på trädgårdsanläggningsfirmor som till exempel Svensk Markservice. Branschen sträcker sig ifrån stora företag som PEAB och NCC till småföretag.

Läs också: Ny lista: 20 utbildningar som ger jobb direkt

Även på Stockholms Universitet har man sett ett ökat intresse för gröna yrken.

– Det är bra söktryck i förhållande till andra naturvetenskapliga ämnen och det finns ett stort intresse bland studenterna. Många unga människor är engagerade för miljön och klimatet, säger Johan Kleman, professor vid institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi, till Allastudier.se, där alla Sveriges utbildningar är samlade.

De tio yrken där det är lättast att få jobb om fem år

Civilingenjörsyrken inom elektronik

Förskollärare

Grundutbildade sjuksköterskor

Ingenjörer och tekniker inom bygg och anläggning

Läkare

Lärare i yrkesämnen

Mjukvaru- och systemutvecklare

Röntgensjuksköterskor

Specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård

Speciallärare och specialpedagoger

Källa: Arbetsförmedlingen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen