Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 april 2019

Här blir det rökförbud den 1 juli 2019

I sommar blir det förbjudet att röka på en rad platser, bland annat perronger och idrottsplatser. Och även på flera badstränder.

 I sommar träder den nya tobakslagen i kraft.
I sommar träder den nya tobakslagen i kraft.

Den 1 juli 2019 börjar en ny tobakslag att gälla med utökat rökförbud på allmänna platser. Det gäller inte bara tobaksrökning, utan även vattenpipa och e-cigaretter.

Tanken är att nå målet om ett rökfritt Sverige 2025. Framför allt små barn och sjuka ska skyddas mot tobaksrökningens risker med så väl röken som de giftiga fimparna.

Här råder rökförbud från och med den 1 juli 2019!

1. Kring kollektivtrafiken

Förbjudet att röka på områden i anslutning till färdmedel utomhus, som perronger, busshållplatser och taxizoner. Även andra utomhusområden avsedda för resenärer, som biljettområden och gångbanor i anslutning till spårområdet omfattas.

2. På uteserveringar

Stopp för rökning på uteserveringar utanför restauranger och caféer.

3. Kring idrottsanläggningar

Rökstopp för inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning. Det gäller även när idrottsanläggningen används för andra aktiviteter och arrangemang, till exempel konserter och mässor.

4. På lekplatser

Rökning är förbjuden på alla allmänna lekplatser.

5. Vid allmänna entréer

Det blir förbjudet att röka intill entréer till lokaler där rökförbud råder som till restauranger, järnvägsstationer och hälso- och sjukvårdslokaler.

Dessutom: Här blir det lokala rökförbud på badstränder!

I tre kommuner har man dessutom beslutat om lokala rökförbud på alla badstränder. De är: Varbergs, Karlshamns och Olofströms kommuner.

Läs också: Svensk studie: Så farligt är snus för hjärtat!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen