Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 december 2017

Här blir det gratis att åka buss

Gratis bussar till alla ska få fler att lämna bilen hemma i Sala. På så sätt ska fler kunna röra sig friare inom kommunen.

 I vår blir det helt gratis att ta sig in till centrala Sala för att handla. En tanke är att fler äldre ska kunna bo kvar i sina hus på landsbygden.
I vår blir det helt gratis att ta sig in till centrala Sala för att handla. En tanke är att fler äldre ska kunna bo kvar i sina hus på landsbygden. FOTO: Mostphotos

Den första april nästa år kan alla kommuninvånare i Sala i Västmanland kasta busskorten och åka gratis i hela kommunen.

– Vi gör det här för att fler ska ställa bilen hemma. Sedan finns det stora fördelar för barn och unga, och även äldre, säger Kristina Eriksson, transportstrateg på Sala kommun.

På försök i tre år

Den nya ordningen är ett försök som löper över tre år. Om det faller väl ut kan den avgiftsfria busstrafiken bli permanent.

Flera kommuner har testat liknande lösningar på försök tidigare, som sedan har lagts ner. Men en kommun som haft avgiftsfri busstrafik under flera år är Avesta, som i stora delar fått stå modell för det nya försöket i Sala.

Läs också: Debatt: Vad får vi lantisar för pengarna?

Möjlighet att bo kvar

Kommunen ser stora miljöfördelar med att få fler att resa kollektivt.

– Men det blir även enklare för barn och unga att välja skolor som inte ligger i det direkta närområdet. För äldre på landsbygden kan det vara ett sätt att kunna bo kvar hemma längre, då det blir billigare att ta sig in till centrum. Man kanske även avvaktar med att använda färdtjänst, säger Kristina Eriksson.

Fler linjer kan införas

Det finns inga omedelbara planer på fler busslinjer ännu, men om resandet ökar mycket finns beredskap för det.

Till en början avsätter kommunen en miljon kronor till projektet.

Läs också: Många kommuner sparade på vattnet

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen