Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2016

Här bygger de bort bostadsbristen – helt ideellt

Barnfamiljerna köade för att flytta hit. Men husen stod upptagna. Då byggde byborna i Klöverträsk ett eget äldreboende med ideella krafter. Nu fortsätter byborna bygga nytt.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Efter att kommunen gjort tummen ner till byautvecklingsföreningens förslag att bygga äldreboenden höjde byborna i Klöverträsk, Norrbotten blicken. Tack vare pingstförsamlingen beviljades ett banklån.

Med landsbygdsstöd från kommunen, investeringsbidrag från länsstyrelsen och en jättelik arbetsinsats av byns invånare är snart fyra nya lägenheter färdiga.

– Gör inte vi det själva så händer det inte. Vi måste själva se till att det händer, säger tvåbarnspappan Natanael Boman.

Många unga vill flytta hit

Och hela tanken med projektet är att skapa ett bra och lättskött boende för bygdens äldre och på så sätt också frigöra hus som sedan kan köpas av unga familjer.

För tio år sedan byggdes det första generationsboendet i Klöverträsk. När de äldre fick alternativa bostäder ledde det till lediga hus och familjen Boman kunde flytta in i en villa samma dag som det nya boendet blev färdigt. På bilden är det Natanael Boman, Miriam Boman och barnen Karl och Linnea.
För tio år sedan byggdes det första generationsboendet i Klöverträsk. När de äldre fick alternativa bostäder ledde det till lediga hus och familjen Boman kunde flytta in i en villa. På bilden är det Natanael Boman, Miriam Boman och barnen Karl och Linnea.

I Klöverträsk är det nu väntelista på att flytta in till de nya lägenheterna och de äldre som säljer hus till unga par får förtur i kön.
– Det här är en by hit många unga vill flytta men för det krävs lediga hus, säger han.

Han och hans fru Miriam Boman var i samma sits för tio år sedan. Då gick människorna i Klöverträsk samman och byggde det första generationsboendet och det öppnade direkt upp möjligheten för Natanael och Miriam Boman att flytta in.

Då köpte de Natanaels föräldrars hus i Klöverträsk och hans föräldrar kunde istället flytta in i de nybyggda anpassade lägenheterna.
– Vi hyrde en sommarstuga utan tvättmaskin. Vi stod bara och väntade och flyttade in i huset samma dag som generationsboendet blev färdigt, berättar Miriam Boman.

Generationer gör saker tillsammans

Natanael var med och byggde det första generationsboendet och han är också, precis som så många andra i byn, involverad i byggandet av de fyra nya lägenheterna.
I dag är det kölista för att få hyra och flytta in.
– Sen har det ju vart en del yngre par som har flyttat in i lägenheterna. Det har också varit lite poängen att man ska kunna flytta hit och vänta på ett hus istället för att tvingas köpa någon annanstans, säger hon.

Här finns en stark tradition av aktivt liv.
– Det är klart att det blir mer att man känner varandra över generationsgränserna också eftersom man träffas kring olika saker. Det bidrar ju till trivseln. Man får en känsla för varandra och det finns en omtanke, säger hon, säger Miriam Boman.

Förskolan blir lägenheter

Och jobbar tillsammans gör man verkligen – på alla olika plan. Från familjen Bomans köksfönster ser man den gamla förskolan – nu är på väg att förvandlas till fyra lägenheter. Det är bygdens stora projekt just nu.

Klovertrask9x-jpg
Samuel Westergaard kom direkt från sitt ordinarie arbete som snickare. Den här kvällen var det han som var byggledare och han hade god hjälp från bland andra sonen Noa Westergaard och pappa Birger Isaksson.

I ena änden av byggnaden håller Samuel Westergaard på att isolera en innervägg och 12-åriga sonen Noa Westergaard är med och hjälper till. En bit bort i rummet står Birger Isaksson som är far till Samuel och morfar till Noa och så här ser det ut i Klöverträsk. Här hjälps man åt över generationsgränserna.
– Ja, jag tycker det här är jättekul. Jag gillar att snickra, säger Noa.

Klovertrask11x
Arbetet med generationsboendet har också fört byborna närmare varandra.

Bjussar på jobbet

Samuel Westergaard kom raka spåret från sitt ordinarie jobb som snickare och fortsatte sedan med liknande sysslor hemma i byn. Den här gången helt ideellt. För honom blir det en kväll i veckan där han bjussar på tre timmar och det har han inga som helst problem med.
– Vi är så stora gäng så vi har bara en kväll var som vi har ansvar. Det är bra för utvecklingen, bra för Klöverträsk. Sen har vi trevligt tillsammans, säger han.

I en annan del av byggnaden står paret Rune och Helga Lindfors och småpratar med några andra bybor.

Dags för unga att ta vid

– Det här är ju ett sätt att få träffa andra i byn också, säger Helga Lindfors.
De hade ett jordbruk som det tog över efter Helgas föräldrar och de har bott där tillsammans sedan slutet av 50-talet men nu är det alltså dags att flytta.
Det är också klart att en ung släkting till paret kommer att överta huset och marken och går allt enligt planerna ska allt vara färdigt för inflyttning februari 2016.
– Det känns bra. Det är mycket jobb att sköta en stor gård och nu känner vi att det är dags för yngre att ta vid och det här blir en perfekt lösning för oss, säger hon och maken Rune nickar instämmande.
– För oss känns det bra att unga människor kan flytta hit för utan de unga skulle ju byn dö, säger han.

Byaskola hotad trots inflyttning

Trots alla insatser som görs riskerar ändå byaskolan att läggas ned och en bybo kommer in med en lista lagom till byasnickarnas fikapaus.
Ett mörkt moln ligger ändå över Klöverträsk och byarna runt omkring. Skolan är nedläggningshotad och en bybo kommer in med en protestlista lagom till fikapausen.
Och samtliga skriver under.
– Kommunen vill lägga ned skolan och förskolan trots att befolkningsutvecklingen är positiv och antalet barn är högre än på många år. Det känns allt annat än rätt, säger Miriam Boman.
Sedan fortsätter alla att bygga vidare – med sikte på framtiden.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen