Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 september 2017

Här finns Sveriges sämsta vägar - allra flesta finns i norr

Vägarna i Sverige är betydligt sämre i norra Sverige än i södra. Det visar en nationell undersökning som Motormännen ligger bakom.

 Sveriges sämsta vägar ligger i norr, det visar en undersökning från Motormännen.
Sveriges sämsta vägar ligger i norr, det visar en undersökning från Motormännen. FOTO: Istock

Det är kanske ingen nyhet att vägarna i norra Sverige håller sämre standard än i södra Sverige men Motormännens undersökning visar väldigt tydligt hur stor skillnaden är.

– En bra vägstandard är en förutsättning för tillgänglighet i områden där bilen ofta är det enda alternativet. Nedprioriteringar och otillräckliga resurser till vägarna ökar bara på det avståndshandikapp som redan finns i gles- och landsbygden, säger Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen i ett pressmeddelande.

19 av 20 av de sämsta ligger i norr

Av de 20 sämsta vägarna ligger 19 norr om Dalälven och enligt undersökningen är väg 97 genom Norrbotten den riksväg som har störst brister. Dessutom har E45 genom Norrbotten den sämsta standarden av de undersökta europavägarna.

– Utöver försvårad tillgång till arbete, skola och servicefunktioner innebär dåliga vägar ökade driftskostnader for staten och försämrad trafiksäkerhet för den enskilde, säger Motormännen i pressmeddelandet.

Du hittar hela undersökningen här – du kan söka på vägarna län för län i undersökningen.

Läs också: Byn bytte taktik – då vill Trafikverket rusta vägen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen