Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 mars 2019

"Vår dotter var den första bebisen på 75 år på gården"

Många var skeptiska när Erika och Simon flyttade till avfolkningsbygden i nordöstra Blekinge. Men de stortrivs och när dottern Sofia föddes sjönk medelåldern i byn markant.

 Erika Karmengren och Simon Svensson flyttade till byn Ledja i Blekinge, trots att det var en avfolkningsbygd.
Erika Karmengren och Simon Svensson flyttade till byn Ledja i Blekinge, trots att det var en avfolkningsbygd. FOTO: Ewa Stackelberg

Långt inne i skogen i nordöstra Blekinge på gränsen till Småland, ligger byn Ledja i en glesbygd som liknar Norrlands inland.

På en snötäckt höjd ligger den gamla, faluröda släktgården där Simons familj bott i fyra generationer.

Gammalt och nytt

 I köket finns ännu ett fynd från gårdens uthus, en vacker gammal vedlår placerad under hyllorna med kokböcker.
I köket finns ännu ett fynd från gårdens uthus, en vacker gammal vedlår placerad under hyllorna med kokböcker. FOTO: Ewa Stackelberg

Inne köket är det mysigt med en blandning av gammalt och nytt. Den brunbetsade, ärvda kökssoffan är vacker mot tapetens sirligt blå mönster.

I mammas Erikas knä sitter 1,5 åriga Sofia och myser, hon är femte generationen på gården.

Läs också: Malin driver creperie med lokala råvaror

Delade samma dröm

 En dröm gick uppfyllelse för Erika och Simon när de erbjöds att ta över Simons släktgård Gamlegården i nordöstra Blekinge.
En dröm gick uppfyllelse för Erika och Simon när de erbjöds att ta över Simons släktgård Gamlegården i nordöstra Blekinge. FOTO: Ewa Stackelberg

När Simon Svensson och Erika Karmengren beslöt sig för att flytta hit var många vänner och släktingar skeptiska.

Och visst var det ett stort steg att lämna sina jobb och rötter i trakten kring Linköping för att flytta till en by i Blekinge med ett 50-tal invånare.

– Men vi delade samma dröm om att skaffa en gård och leva närmare naturen, säger Erika.

Tog över släktgården

 När Simon och Erika flyttade till Ledja var det början till en föryngring av byn. Och dottern Sofia var det första barnet som föddes på gården sedan 1940-talet.
När Simon och Erika flyttade till Ledja var det början till en föryngring av byn. Och dottern Sofia var det första barnet som föddes på gården sedan 1940-talet. FOTO: Ewa Stackelberg

Och de var ganska realistiska drömmare – som visste mycket om vad de gav sig in på. Erika arbetade som ekonomiansvarig i familjeföretaget med inriktning på lantbruk. Simon var säljare på ett företag som tillverkar jordbruksmaskiner.

Så när möjligheten att flytta till Simons släktgård i Ledja öppnade sig tog de steget. De sålde sitt hus på landsbygden utanför Linköping huset och flyttade 2012.

Båda har jobb kvar

På 1950-talet fanns det kor och grisar på gården men i dag är det mest skog som Simon sköter om. Han är utbildad lantmästare vid Alnarp och jobbar dessutom heltid som lantbruksrådgivare hos ett försäkringsbolag.

Även Erika är kvar som ekonomiansvarig för familjeföretaget på distans, men har också hittat en egen nisch på gården.

Startade Gamlegården

 Erika har byggt upp ett blomstrande företag på idén om att ta vara på traktens läckra råvaror.
Erika har byggt upp ett blomstrande företag på idén om att ta vara på traktens läckra råvaror. FOTO: Ewa Stackelberg

Hon driver det växande företaget ”Gamlegårdens Delikatesser & Hantverk” som tar vara på skogens råvaror som blåbär, lingon och granskott.

– När jag kom hit till byn för några år sedan och upptäckte hur mycket bär det fanns i skogen som ingen tog vara på, kom idén om att börja plocka och göra riktigt god sylt och marmelad, berättar hon.

Läs också: Berit i Jämtland: ”Jag lever av skogens skafferi”

Frukt från trädgården

Hon använder också frukt från sina egna odlingar, plommon, äpplen, päron och fläder.

– Jordgubbar och hallon köper jag från grannarna och fyller frysarna under sommar och höst, för att kunna koka sylt, saft och marmelad under hela året, berättar hon.

När Land är på besök ligger ett tjockt snötäcke över skog och mark, men om bara några månader kommer det att börja växa och spira igen.

Lokala råvaror utan tillsatser

 På hösten och under sommaren syns Erika ofta ute i skogen för att plocka blåbär och lingon.
På hösten och under sommaren syns Erika ofta ute i skogen för att plocka blåbär och lingon. FOTO: Ewa Stackelberg

Erika visar oss stolt in i den ombyggda ladugården där hennes stora produktionskök finns. Tack vare förädlingsstöd från länsstyrelsens landsbygdsprogram kunde hon förra året bygga om här och inreda det plus ett råvarulager och egen gårdsbutik.

Det doftar ljuvligt från en gryta där hallonsylt puttrar. Den, liksom alla Erikas produkter, tillagas av lokala råvaror utan tillsatser.

Har gått kurser hos Eldrimner

 Erika fick stöd från länsstyrelsens landsbygdsprogram till att bygga ett modernt tillagningskök i ladugården.
Erika fick stöd från länsstyrelsens landsbygdsprogram till att bygga ett modernt tillagningskök i ladugården. FOTO: Ewa Stackelberg

Erika rör om innan hon börjar hälla upp sylten i små minutiöst rengjorda glasburkar. Sedan klistrar hon på sina färgglada etiketter och ställer dem på lagret för vidare frakt till återförsäljare i trakten.

Hon har gått kurser i förädling hos Eldrimners mathantverkscentrum och vunnit flera priser i mathantverks-SM genom åren.

I gårdsbutiken står hennes prisvinnande delikatesser som picklade gulbetor och smultron- och blåbärssylt.

Läs också: Louise flyttade till farmors hus – djupt in i finnmarken

Efterfrågade delikatesser

 Hallonsylten är kokad på bär från byn, efter gammalt recept och utan tillsatser.
Hallonsylten är kokad på bär från byn, efter gammalt recept och utan tillsatser. FOTO: Ewa Stackelberg

Flera restauranger och caféer har också upptäckt hennes mathantverk, plus kunder från hela landet.

– Ja, detta ligger i tiden. Konsumenterna blir alltmer medvetna och vill veta vad maten innehåller och var råvarorna kommer ifrån, säger Erika.

– De vill gärna få kontakt med personen bakom produkterna. Och när man inser att maten är gjord med omsorg, sätter man mer värde på den. Då får det också kosta lite mer, fortsätter hon.

Positiv utveckling

Sedan Erika och Simon flyttade till Ledja har en positiv utveckling börjat.

Sakta men säkert flyttar det nu in yngre personer och små företag börjar poppa upp i byarna runt om. Här finns stickkafé och handarbetsaffär, byalaget är aktivt och har renoverat den gamla skolan, bygdegården och det pratas om andra projekt i området.

Babyboom i byn

 Efter att Erika och Simon flyttat till byn Ledja och fick dottern Sofia, så har en föryngring skett och fler barnfamiljer bor här nu.
Efter att Erika och Simon flyttat till byn Ledja och fick dottern Sofia, så har en föryngring skett och fler barnfamiljer bor här nu. FOTO: Ewa Stackelberg

Tidigare var de flesta bybor äldre, men nu har medelåldern sjunkit betydligt. Bland annat på grund av Erikas och Simons lilla dotter Sofia.

– När hon föddes 2017 var det den första bebisen på 75 år här på gården. Och när även ett annat yngre nyinflyttat par fick en son strax före blev det rena ”baby-boomen” i Ledja, säger Erika och skrattar.

Drömmer om bredband

Namn: Erika Karmegren och Simon Svensson.

Ålder: 36 och 39 år.

Familj: Varandra och dottern Sofia 1,5 år.

Aktuella: Utvecklar släktgården och Erika driver företaget Gamlegårdens Delikatesser & Hantverk, tillverkar sylt, saft, marmelader, inläggningar och hantverk.

Bor: På Gamlegården i byn Ledja, nära Holmsjö, tre mil norr om Karlskrona i Blekinge.

Drömmer om: Bredbandsuppkoppling.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen