Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 6 april 2018

Här ger solen energi till skolan

Lindesberg

Lokala eldsjälar har gjort Lindeskolan i Lindesberg ovanlig – här sitter andelsägda solceller på taket.

 – Det här har absolut stärkt sammanhållningen lokalt och förenat många som vill bidra konkret för att skapa en bättre värld, säger styrelsemedlemmen Ankie Rauséus. Här är föreningens första solentusiaster på besök hos en privat solels-ägare.
– Det här har absolut stärkt sammanhållningen lokalt och förenat många som vill bidra konkret för att skapa en bättre värld, säger styrelsemedlemmen Ankie Rauséus. Här är föreningens första solentusiaster på besök hos en privat solels-ägare. FOTO: Per Zetterlund

Det var för snart fem år sedan som den ekonomiska föreningen Solel i Lindesberg startades.

– Vi var några miljövänner, vi kände inte varandra, men vi ville göra något lokalt för klimatet. Så växte tanken att bygga en solel-anläggning fram, berättar ordförande Per Zetterlund.

Läs också: Familjen Solvarm byggde sitt hus – inuti ett växthus

Sålde andelar för solel

Föreläsningar ordnades för att locka medlemmar. Sammanlagt 131 andelar har sålts för 5 000 kronor styck. En första solcellsanläggning invigdes på taket till Lindeskolan i maj 2015, och två år senare ytterligare en.

Elen som produceras säljs till det kommunala fastighetsbolaget FALAB, som äger och förvaltar gymnasieskolan.

– De lovade dessutom att bygga en lika stor anläggning som vi, och det har de gjort, berättar Per Zetterlund.

Läs också: Nytt förslag – slopa bygglov för solceller

Policy kring solceller

Föreningen har även fått höra att de inspirerat privatpersoner att bygga egna anläggningar.

– Dessutom har fastighetsbolaget nu som policy att prova om solceller passar på taket av varje nybyggnad. Det tror jag att vi har en del i, säger kassör Carl-Henrik Ling.

Föreningen har fått Leader-pengar för uppstartsarbetet och statligt solcellsbidrag för ena anläggningen. Samarbetet med kommunens energibolag, Linde energi, och fastighetsbolaget FALAB, har varit gott. Att dessa haft lokal förankring tror styrelsemedlemmen Ankie Rauséus varit en framgångsnyckel.

– Det har funnits en styrka i samarbetet och jag tror att det lokala perspektivet spelat in och möjliggjort det. Dessutom har det här absolut stärkt sammanhållningen lokalt och förenat många som vill bidra konkret för att skapa en bättre värld, säger hon.

Läs också: Sex goda råd för att komma i gång med andelsägd solel

Vinsten ska återinvesteras

Vinsten är inte det viktigaste, betonar de, och planen är att den ska återinvesteras i nya anläggningar. Än så länge har den varit blygsam. Samtidigt påpekar Per att man betalar av anläggningen på tio år men sedan går den i minst 20 år till.

– Då strömmar pengarna in nästan gratis. Men nästan alla medlemmar har gått in av ideologiska skäl – de vill göra miljönytta och det tar bara några år för anläggningen att betala sig miljömässigt, säger han.

Läs också: 5 svenska bilmärken du (förmodligen) inte känner till

”Andelslösningar är framtiden”

Det har krävts en hel del jobb och de har mött en del krångel och byråkrati. Samtidigt är fördelarna stora och solcellerna har nu sjunkit i pris. Så även om föreningen är relativt unik i sitt slag hoppas de att det inte ska vara så framöver.

– Andelslösningar och delandets ekonomi tror jag är framtiden och en del av det som måste till för att få ner konsumtionen. Slit och släng-samhället har passerat sin kulmen. Likaväl som andelsägda jordbruk bör man kunna se fler andelsägda solelslösningar, det ligger i tiden, säger Ankie.

Läs också: ”Så byggde pappa och jag om skrotbilen till elbil”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen