Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 maj 2016

Här håller Hanna Hellquist hus

Många känner Hanna Hellquist som krönikör, radiopratare och författare. Inte lika många vet att hon även renoverar hus. Möt henne i bloggen på land.se och se vad som händer när hon går loss på sitt torp utanför Grums.

Bild 1/3
Bild 2/3
Bild 3/3

Här hittar du Hannas blogg

Planera sprängning för en swimmingpool, måla husgavel, putsa träbord med järnsulfat, såga ned sly vid dammen, göra i ordning en rabatt och bränna ned en slokande buske. Hanna Hellquist ser glad ut när hon berättar om helgens aktiviteter. Hon sätter sig vid den rediga hantverkarlunchen på bacon, ägg, svamp och potatis som mamma Lisbeth har dukat fram.
– Det finns hur mycket som helst att göra här på torpet, berättar hon och brer smör på en knäckebrödsskiva.

Land.se skriver om Hanna Hellquist hus i Grums.
Hanna vid köksbordet i huset i Grums. I bakgrunden står mamma Lisbeth.

Byggdes av Hannas föräldrar

Torpet, som Hanna anspråkslöst kallar det, består av två stora hus och två stora trädgårdar som ligger vid norra änden av Långsjön utanför Grums i Värmland. Det ena huset ägdes från början av Hannas farföräldrar och det andra byggde hennes mamma och pappa strax innan hon föddes.
– Vattnet gick när mamma stod och slammade väggen under trappan där, berättar Hanna och pekar med knäckemackan.

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
”Torpet” består av två boningshus och två stora trädgårdar.

Inomhusdjungel och terrarium

Idag lever varken farmor och farfar eller Hannas pappa. Men minnena och spåren finns kvar, särskilt efter pappa Lars-Erik.
– Han var en riktig fixare som satte igång otaliga projekt som kanske inte alltid fullföljdes, berättar Hanna.

Förvandla torpet till en skånelänga, bygga ett fågelhus, göra ett rum till inomhusdjungel med vattenfall och ett annat till terrarium med ormar var bara några av hans idéer.

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
Hanna med hunden Inez och katten Isa.

Drömmer om en skånelänga

Hanna tar en klunk burköl och säger att hon så gärna vill hålla pappans visioner vid liv. Även fast det är ett stort arv, som faktiskt tynger lite.
– Jag ska bygga ut huset till en skånelänga. Om jag bara gör det på mitt sätt ska det nog gå.

Huset är byggt av hembräntpengar

2008 skrev pappan över huset på henne eftersom han brände hemma och inte ville åka i fängelse, berättar Hanna.
– Hela huset är byggt av hembräntpengar, jag växte upp med det. Jag var tolv år och bar tiolitersdunkar med sprit. Helt normalt, trodde jag. Jag tyckte det var konstigare med klasskompisar som växte upp i läkarvillor.

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
Hanna på trappen till huset i Grums.

Många fest- och arbetshelger

Det går knappast att klara av allt renoveringsjobb själv, och det är dyrt med hantverkare, så varje sommar har hon en ständig ström av besökande vänner till sin hjälp. Och det är precis så hon vill ha det.
– De får mat, en öl i en ena handen och en målarpensel i den andra. Sedan är det bara att köra igång. Kombinerade fest- och arbetshelger, jag älskar det!

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
Hannas hus ligger utanför Grums i Värmland.

Grunden håller på att rasa in

När är sommarparadiset klart då? Om en sisådär 40-50 år i runda slängar, gissar Hanna och ler lite uppgivet.
– Det är långt ifrån färdigt. Det är så mycket att göra så jag vet inte. Plus att jag alltid börjar i fel ände. Grunden håller på att rasa in, det är akut, men det blundar jag för och åker och köper nya fönster istället. Åtta fina fönster för tusen spänn, det kan man ju inte missa!

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
Uthusen är fyllda av bra-att-ha-grejer och loppisfynd.

Mer i bloggen

I bloggen, kommer Hanna att berätta om allt som händer med huset vid Långsjön. Om loppisfynd, Blocketkap och auktionsattacker. Huset är fyllt av prylar och bra-att-ha-saker och varenda liten grej har en historia, säger hon. Och givetvis kommer alla renoveringsprojekt att få stor plats.
– Jag vill gärna att det ska bli ett levande byggnadsvårdsforum på bloggen där man kan få råd och tips och kanske låna saker av varandra.

Land.se skriver om Hanna Hellquists hus i Grums.
Hannas hund Inez trivs.

Planerar en ekopool

I sommarens planer ingår att få klart ekopoolen med vattenrenande växter (då behöver man inte ha klor), röja i slänten vid bäcken, bygga klart uteköket och byta ut alla fönster. Och kanske, om planerna går i lås, kommer Hanna att köpa grannbondens lada och inreda till kombinerad utställningssal och festlokal. En fullspäckad sommar som kommer att skildras med Hannas ord och bilder i bloggen.

Läs mer på Hannas blogg:

Hanna Hellquist – Att leva och dö i Grums

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen