Här har inkomsterna ökat minst – och mest i hela landet
I en kommun i ena delen av landet har inkomsterna de senaste åren nästan stått stilla. 80 mil söderut har de ökat mest i hela landet. I P1-programmet Kluvet land tittas det närmare på Sveriges inkomstklyftor.
I Malå bor 3 100 invånare och var fjärde person är pensionär. Här har också inkomsterna nästan stått still mellan 2011-2014, visar P1-programmet Kluvet lands granskning.
När skatten är betald har invånarna i Malå fått en ökad inkomst på 0,2 procent under tre år. Genomsnittet för hela landet är 8,5 procent.
”Storstadskommunerna drar ifrån”
– Om man jämför mellan olika kommuner drar storstadskommunerna ifrån. Stockholm, Solna, Sundbyberg, kommunerna som ligger i centrala storstadsområden har haft en bättre inkomstutveckling än övriga kommuner, säger Hans Heggeman, analytiker på SCB, till Kluvet land.
Klyftorna i olika regioner ökar också. 1980 var de historiskt låga och sedan dess har det skett en dramatisk ökning. Att det sker i Sverige är också en del av en internationell trend, enligt docent Kerstin Enflo, Lunds universitet.
– Stora städer verkar ha en fördel i produktion av kunskap. Städerna växer väldigt snabbt. Det kan också ha att göra med saker som att större arbetsmarknader har lättare att locka till sig specialistkompetens, säger hon till Kluvet land.
Högre inkomster
I Sundbyberg bor det 36 000 invånare och här är inkomsterna betydligt högre. Mellan 2011-2014 har de ökat med 14 procent. Enligt Kenneth Nelson, professor i sociologi på Stockholms universitet, behövs inkomstklyftor till viss del men han varnar också för om det ökar för mycket.
– Den stora frågan är hur mycket vi kan låta de här skillnaderna växa, säger han till radioprogrammet.
Han anser att vi nu har nått en punkt där medelklassen inte längre tillgodoses av de offentliga systemen. Istället måste de förlita sig på privata system, som exempelvis privat sjukförsäkring, och det tror han får effekt.
– På lång sikt kan man tänka sig att det påverkar deras betalningsvilja till de offentliga systemen. Sedan har man de som är utanför arbetsmarknaden och måste förlita sig på de offentliga systemen.
Fler fattiga
Om utvecklingen fortsätter tror han att fattigdomen kommer att öka.
– Då kommer vi att se att inkomstojämlikheten och framför allt fattigdomen kommer att stiga ytterligare.
Hör hela Kluvet lands reportage om Hur kluvet får ett land bli? del 2 i P1 torsdag 28 april klockan 10.35-11.00.