Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 mars

Här har Svenska kyrkan tänkt nytt – och lockat invånarna

I Tidaholm står kyrkan i centrum. Men även på andra håll i landet har Svenska kyrkan tänkt nytt och ökat närvaron på bygden.

 Kyrkan har en stor roll i formandet av innebandylaget för nyanlända i Mora.
Kyrkan har en stor roll i formandet av innebandylaget för nyanlända i Mora.

MORA – innebandy för ensamkommande

Det tog sin början med den stora flyktingvågen 2015. Runt 200 personer anlände på kort tid till Mora, de flesta hade inte ens vinterkläder. Kommunen, flera av stadens föreningar och kyrkan skapade en plattform – Navet – för att samarbeta kring praktiska frågor. Till en början handlade det om sådant som kläder, skjuts till barnaktiviteter eller tandläkarbesök. Därefter har integrationsarbetet fortsatt och kyrkan har bland annat bidragit till att få igång skidträning för unga nyanlända, aerobics för kvinnor och barn, ett innebandylag för ensamkommande killar och flera språksatsningar. Allt i samarbete med lokala föreningar.

– Vi ser oss som möjliggörare och ett smörjmedel. Det handlar om att sätta människor i kontakt med varandra, säger församlingspedagogen Pernilla Lundström.

HEDEMORA – läkande skogsvandringar

 Skogspromenader är en viktig del i Hedemorakyrkans sociala verksamhet.
Skogspromenader är en viktig del i Hedemorakyrkans sociala verksamhet.

Skogspromenader, samtal vid lägerelden och därefter praktik. Hedemora-Husby-Garpenbergs församling har fört samman naturens läkande kraft med praktikplatser och på så sätt stärkt många som levt länge på försörjningsstöd. Åtta veckors utevistelse med promenader, avslappning och samtal följs av åtta veckors praktik inom församlingen. Under tre år har 55 personer deltagit.

– Många av deltagarna har fått struktur på vardagen, breddat sitt kontaktnät och den självupplevda hälsan har förbättrats, säger Per Jonsson, diakon i församlingen.

Kyrkan har genom satsningen blivit allt viktigare i det sociala arbetet i Hedemora.

– Vi har fått ett bra samarbete med socialtjänsten. 25 procent av deltagarna har också gått från långvarigt bidragsstöd till någon annan försörjning, säger Per Jonsson.

VÄRNAMO – långtidsarbetslösa jobbar i butiken

 Sofia Bladh och Marta Everstad är aktiva i satsningen Pelarsaen i Värnamo.
Sofia Bladh och Marta Everstad är aktiva i satsningen Pelarsaen i Värnamo.

Ett bageri, en skaparverkstad, en trädgård, en secondhand-butik och ett kafé med försäljning av fairtrade-varor. Genom satsningen Pelarsalen har drygt 110 personer i Värnamo som av olika anledningar står långt från arbetsmarknaden fått en meningsfull sysselsättning. Vissa i någon månad, någon i tre år.

– Vi ville skapa en gemenskap så att människor inte bara skulle sitta hemma. Ett forum där man också kunde göra nytta, säger verksamhetsledaren Anna Bertilsson på Svenska kyrkan i Värnamo.

Verksamheten drivs som ett socialt företag och behöver alltså inte ge vinst. Men det finns en poäng i att vara ett företag, och att det finns öppettider som ska hållas.

– Det blir inte bara en plats att vara på, det är mer riktig verksamhet, säger Anna Bertilsson.

Läs också: I raggarstaden ordnas drive in-vigslarLäs också: Ny på landsbygden? Så blir du en del av bylivet!Läs också: Så räddade byborna sin mack och affär

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen