Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 april 2019

Här plogas Vildmarksvägen 2019

En av Sveriges högst belägna vägar vaknar nu så sakteliga från sin vinterdvala. Familjeföretaget Fjellströms Entreprenad arbetar från tidig morgon till sen kväll med att plöja Vildmarksvägen i Stekenjokk.

– Vi äter oss fram, säger Bertil Fjellström.

I vanlig ordning är det entreprenören Bertil Fjellström som har tagit sig an det spektakulära uppdraget att ploga på den 50 mil långa Vildmarksvägen.

Vägen invigdes 1969 och är med sina 900 meter över havet en av Sveriges högst belägna. Den sträcker sig genom tre kommuner – Vilhelmina, Dorotea och Strömsund.

– Det är tvära kast i tillvaron kan man säga, från djup snö till ingenting alls. Det beror på att vi har haft mycket västliga vindar som flyttat snön från andra ställen, säger Bertil Fjellström.

Läs också: Kolla in Vildmarksvägen – så fin är den på sommaren!

Nära tre meter snö

Fjellströms uppdrag är att ta fram vägen under snötäcket som på vissa sträckor är nära tre meter djupt.

Han och de anställda arbetar i skift från klockan 06 till 23. Senast den 10 maj räknar de med att vara klara och då tar ett annat arbete vid.

– Därefter kommer grävmaskinister och tar fram vägtrummorna så att det blir fria vattenvägar när fjällen börjar smälta, säger Bertil.

Vildmarksvägen stänger i oktober

Bilderna på hur Fjellströms arbetar med sina två traktorer och en grävmaskin är minst sagt spektakulära. Företaget har lång erfarenhet av stora volymer snö.

– Vi äter oss fram bit för bit så att vägen får tina och stabilisera sig. Det är alltid en utmaning men årets snömängd sticker inte ut, säger Bertil Fjellström.

När Vildmarksvägen väl har plogats kommer skidturister kunna ta bilen över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Vägen stänger igen redan i mitten på oktober.

Källa:Wildernessroad.eu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen