Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 juni 2017

Här startar föreningen egen vårdcentral – nu siktar de mot BB

Sollefteå

När landstinget lägger ner vården – då kliver Sollefteborna in och tar över den själva.

 I november hoppas Vårcentral Sollefteå Centrum kunna ta emot de första patienterna.
I november hoppas Vårcentral Sollefteå Centrum kunna ta emot de första patienterna. FOTO: Michael Engman

Aktionsgruppen ”Ådalen reser sig” har haft planer på att själva ta över och driva den nedlagda akutverksamheten och BB i Sollefteå. För ändamålet har en ekonomisk förening bildats, ”Vård och omsorg i Norrland” (VOON).

Och nu har VOON fått tillstånd av Västernorrlands landsting att öppna vårdcentral i Sollefteå.

Inga köer eller väntetider

Siktet är inställt på att kunna ta emot de första patienterna i november.

– Då ska vi vara så väl rustad, både när det gäller personal och utrustning, att våra patienter ska kunna komma till oss direkt utan några köer eller väntetider, säger Stefan Kanerva, ordförande i VOON.

Personal har anmält intresse

Sammanlagt har närmare 90 sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal har anmält sitt intresse för att börja jobba på Vårdcentral Sollefteå Centrum. En del av dem har tidigare lämnat vården för andra typer av jobb men vill nu återvända, uppger VOON.

Patientavgifterna blir desamma som vid landstingets vårdcentraler. Intäkterna kommer att bestå av noggrant specificerade ersättningar från landstinget, dels en summa för varje listad patient och dels besöksersättningar.

Nästa steg – BB

Med vårdcentralen på banan planerar föreningen redan för nästa steg: att driva den nu nedlagda akutmottagningen och BB i Sollefteå.

 – Vi är överväldiga av det stöd som vi har fått, både från företag och privatpersoner – inte minst ekonomiskt. På mindre än ett år har vi gått från idé till förverkligande. Med det i ryggen siktar vi nu på nästa steg – att ta över Sollefteå sjukhus, säger Stefan Kanerva.

Läs också:Åsikt: Nu måste det vara slut på bilförlossningar och platsbrist!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen