Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 december 2020

Här tankar man mjölk - med kontokortet!

Hoverberg

Vilken smart idé. Hos mjölkbonden Bob Jonasson i jämtländska Bergs kommun tankar man mjölk med kontokortet!

 Bob Jonasson och sambon Ann-Christin Svensson framför sin smarta mjölkautomat i jämtländska Bergs kommun.
Bob Jonasson och sambon Ann-Christin Svensson framför sin smarta mjölkautomat i jämtländska Bergs kommun. FOTO: Privat, Istock

Rakt över vägen från gården, i byn Hoverberg, ligger Kossan i Bergs mikromejeri och tankautomaten för mjölk.

Där svänger många bilister av för att tanka på ny mjölk i sina glasflaskor, eller köpa en glasflaska i fall de är nya kunder.

Säkert med kortbetalning

Betalningen sker på enklaste sätt, och även är säkert för säljaren – genom att kunden stoppar in sitt betalkort ungefär som man gör när man tankar bensin.

– Den här automaten och betalningssystemet kostade en del i inköp, men har betalat sig snabbt, säger mjölkbonden Bob Jonasson.

Tidig med mjölautomat i Partille

Tanken på att skaffa en egen automat föddes för fem år sedan när betalning per liter mjölk till bonden hade sjunkit till rekordlåga nivåer.

Bob Jonasson åkte runt på studiebesök till några av de 4-5 mjölkbönder som var först med egna mjölkautomater, bland annat på Kåhögs gård, i Jonsered, i Partille kommun.

– De var så tidiga att de hade en myntautomat då, men det avrådde de oss bestämt från att satsa på. Hanteringen var krånglig och mynten på väg bort som betalningsmedel, berättar Bob.

Läs också: Ny trend med finsmakarmjölk direkt från bonden

Nytt system med kontokort för mjölkautomat

Han blev tipsad om ett nytt system med kontokort för mjölkautomater, som inte var knutet till vanliga banker.

– Nej, då skulle det kosta sex kronor per transaktion och det fungerar ju inte för så små köp som mjölk. Det här systemet tar fyra procent per köp vilket är rimligare, säger han.

Kortautomaten för mjölk har blivit en succé, mycket på grund av det gynnsamma läget längs väg 321 mot fjällen och Åre.

– Ja, vi har rejäla toppar när det är jullov, sportlov och påsklov. Särskilt de som har stugor i fjällen brukar stanna och köpa både på väg upp och på tillbakavägen, berättar Jonas.

Poppis med närproducerat

Intresset för närproducerad mat är en orsak, tror han. Något som har exploderat under corona-restriktionernas 2020.

– Allt fler vill veta vad de stoppar i munnen och har blivit påminda om hur viktigt det är att ha ett starkt, svenskt lantbruk, säger han.

I dag är de fem delägare i företaget Kossan i Berg. De drygt 100 mjölkkorna levererar fortfarande merparten av sin mjölk till Arla.

Koll på kedjan ökar lönsamheten

Mellan 5-10 procent går till automaten och till den glass och stekost som också görs i det lilla mejeriet. De driver också ett sommarcafé.

Att ha koll på kedjan själv från mjölk och tillverkning till försäljning direkt till kunden ökar lönsamheten.

– Men man ger sig in i detta för att bli rik precis, utan för att man gillar att vara bonde. Vi känner det som att vi är ett skyltfönster för mjölken som ett livsmedel med hög kvalitet, säger Bob Jonasson.

* Fotnot: Tillverkaren av automaten heter Risto och betalsystemet Nayax

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen