Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 juni

Härjedalens kommun köper in egna kor och höns

Härjedalen

Bättre PR än helsideannonser i rikspressen! Och ett smart sätt att gynna kommunens bönder och öka självförsörjningsgraden.

Härjedalen forsätter sin satsning på kommunala lantbruksdjur.

 Nytt greppÄggproducenten Stefan Olsson, till vänster, ska sköta de 200 höns som kommunen köpt. i mitten politikern Lars-Olof Mattsson och till höger kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla
Nytt greppÄggproducenten Stefan Olsson, till vänster, ska sköta de 200 höns som kommunen köpt. i mitten politikern Lars-Olof Mattsson och till höger kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla FOTO: Cecilia Olla

Sedan flera år tillbaka har Härjedalens kommun köpt in egna kor. De hjälper till att hålla landskapet öppet och köttet från dem täcker en tredjedel av behovet på förskolor, skolor och äldreomsorg.

Nyligen köptes årets kor in, 25 kor av olika raser, som har fördelats på fyra lantbrukare som sköter dem åt kommunen.

Nytt för i år är att kommunen också skaffar 200 värphöns. De ska förse Härjedalens förskolor, skolor och äldreomsorg med ägg.

Hönorna köps av företaget Ägg i Byvallen AB som också har fått uppdraget att sköta både dem och äggleveranserna till kommunen.

Klimatsmarta hönor

 I år satsar Härjedalens kommun på att få egna ägg från grönbeteshöns i kommunen.
I år satsar Härjedalens kommun på att få egna ägg från grönbeteshöns i kommunen. FOTO: Cecilia Olla

Hönorna får går utomhus större delen av året och deras gödsel komposteras och blir till jord. Den används till bland annat salladsodling och salladsresterna blir sedan foder till hönorna.

– Det är viktigt att vi har klimatsmart mat. Vi har valt att satsa på just ägg eftersom det är en bristvara för tillfället, säger kommunens kostchef Åke Remén.

Hönorna kommer årligen att värpa runt upp till 60 000 ägg per år vilket motsvarar ungefär halva kommunens behov.

Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott berättar:

– Det här är en logisk fortsättning på Härjedalens kommuns arbete för att stötta lokal livsmedelsproduktion och företagsamhet, säger han.

Läs också: Potatisupproret vill att fler ska odla själva

 Kretslopp. Hönsgödseln komposteras och blir till odlingsjord för sallad och örter.
Kretslopp. Hönsgödseln komposteras och blir till odlingsjord för sallad och örter. FOTO: Cecilia Olla

– Ett annat skäl till satsningen är försörjningstryggheten som kommer alltmer i fokus. Från politikens sida är vi fullt beredda att gå vidare med okonventionella lösningar även inom andra sorters livsmedel. Idéer är välkomna, fortsätter han.

Kostnaden för köttet och äggen blir cirka 200 000 respektive 100 000 kronor högre än om kommunen skulle ha köpt in via de vanliga grossisterna.

– Men ser man till helheten så är det inte säkert att det blir dyrare. Förutom vinsterna för miljön och klimatet så kan vi gynna våra bönder som får en stadig inkomst, vilket kan ge nya arbetstillfällen och skatteintäkter säger kostchef Åke Remén.

Han menar också detta är en bättre investering i arbetet för att locka nya invånare än helsidesannonser i rikspressen.

Tar till vara hela djuret

 Kommunala kor. Några av de 25 kor som Härjedalens kommun har köpt in i år. Foto:
Kommunala kor. Några av de 25 kor som Härjedalens kommun har köpt in i år. Foto: FOTO: Birgitta Lindh Andersson

Och så blir det oväntade vinster av satsningen:

– Eftersom vi betalar lika mycket för allt kött på djuren, så kunde vi servera oxfilé på äldreboendena på nyårsaftonen. Hade vi köpt in oxfilé av samma kvalitet, närproducerat naturbetskött, hade det kostat lika mycket som hela merkostnaden, säger Åke Remén.

– Dessutom kan vi ta tillvara hela djuret, vi kokar egen buljong och gör egna köttbullar, med mera, tillägger han.

Genom att kommunen blir ägare till korna och hönsen slipper man krångliga upphandlingsregler och kan försäkra sig om att få närproducerat kött och ägg.

– Vi önskar att vi kunde göra likadant med mjölkkor och grisar men tyvärr har vi inga gris- eller mjölkbönder kvar i kommunen, säger Åke Remén.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen