Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 2 juni 2012

Hasse å Tage roligast genom tiderna – enligt Lands läsare

Lands läsare har sagt sitt: Hasse å Tage är roligast i Sverige genom tiderna. Hasse Alfredson är mycket glad över den fina utmärkelsen.

– Tack, alla läsare som har röstat på mig och Tage, säger han till Land.

 Hasse Alfredson uppvaktades med blommor när han tog emot utmärkelsen Sveriges genom tiderna roligaste.
Hasse Alfredson uppvaktades med blommor när han tog emot utmärkelsen Sveriges genom tiderna roligaste. FOTO: IBL, Arne Forsell

Som personer var de olika. Den ene var öppen, den andre blyg. Den ene frispråkig, den andre eftertänksam. Men humorn var densamma – och de känslomässiga förutsättningarna.

Därför passade Hans Folke Alfredson och Tage Ivar Roland Danielsson ändå så bra för varandra. Tillsammans var de Hasse & Tage, två glada spjuvrar som under 1960- och 1970-talet dominerade svenskt nöjesliv. Humorn i deras revyer och filmer blommade ur underfundiga samhällsreflektioner. Komiken var vanligen tidsmedveten och satirisk.

Hela Sverige skrattade. Och gör det än: Vissa sketcher och sekvenser är odödliga, ständigt återkommande eller refererade. Att Hasse & Tage av Lands läsare har röstats fram som Sverige roligaste komiker genom tiderna kan inte påstås vara särskilt häpnadsväckande.

– Jag måste ändå säga att jag är lite överraskad. Men jag är förstås också mycket glad och känner mig hedrad, säger Hasse Alfredson och sänder självfallet en varm hälsning till alla Landläsare som röstat på honom och Tage.

– Jag kan bli lycklig när jag tänker på vad jag och Tage gjorde tillsammans. Men jag har blivit rätt gammal nu, jag blir 81 i slutet av juni och det går långsammare i hjärnan.

Vilken tycker du själv var din och Tages höjdpunkt tillsammans?

– Vår första revy, Gröna hund, på Gröna Lundsteatern 1962 var viktig och en omtumlande upplevelse. Tidigare hade vi bara skrivit för och medverkat i andra revyer, med Povel Ramel och så.

Tänker du på Tage ibland?

– Ja, vi tröttnade liksom aldrig på varandra. Vi gjorde något tillsammans varje år, men också egna projekt. Tage var trevlig att umgås med. När han dog 1985 var det ett stort avbrott i livet.

Engagerade i studentspex

Hasse Alfredson och Tage Danielsson träffades första gången vid en sammankomst för studenttidningar på Hotell Gillet i Uppsala 1956. De var båda engagerade i studentspex, Hasse i Lund och Tage i Uppsala. När mötet var över hittade inte Hasse sin nyinköpta lågbrättade jazzhatt i garderoben, vilket den förbipasserande Tage uppmärksammade:

– Sörj ej mer, du puttifnasker, här får du min gamla basker, sa han när hans skånska studentkollega svor över att uppsaliensare stal.

En ofantligt frodig vänskap hade satt sitt frö. Men det var först senare samma år när Hasse, 25, och Tage, 28, båda jobbade på Radiotjänst (senare Sveriges Radio) som de blev oskiljaktiga. Tage var chef för underhållningsavdelningen och Hasse hade fått en provanställning. Kafferasternas samtal fastslog snabbt att de hade ovanligt roligt tillsammans, och att de ville sprida glädjen längre än i det egna företaget.

En Elvis-sketch skriven till Lars Ekborg i en Kar de Mummarevy var starten på det som skulle komma att bli svensk nöjeshistoria. Från Hasse & Tages lilla röda skrivarstuga i Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm strömmade det under 25 år ut revyer, filmer och radio- och TV-program där andra stora namn i den svenska underhållningseliten alltid ville medverka. Parallellt arbetade Hasse å Tage också på egen hand och skrev bland annat humoristiska böcker, både för vuxna och barn.

För att få ”växelbruk i skallen”, som Hasse sa. Och som ett resultat av tanken att inget fascinerande skapas utan betänkligheter. Ett exempel på Tages enastående formuleringsförmåga är: ”Utan tvivel är man inte riktigt klok.”

Utbröt nästan landssorg

Hasse å Tage fick också utrymme för sina kvicka skallar i de spontana Lindeman-sketcher som ingick i deras revyer. Ur dagens tidning hämtade de ett aktuellt ämne och bestämde bara en slutkläm före numrets enda genomförande någonsin. Totalt presenterade sig 1 300 olika Lindemän innan de ”dog av något skämt”.

Med tiden drogs Hasse & Tage alltmer in i den politiska debatten. Vilket inte bara framkom i den av Hasse framförda sketchen Gamle man (om äldrevården) och Tage i Monologen om sannolikheten (om kärnkraftsolyckan i Harrisburg). Hasse & Tage förklarade att de som ”skämtarbetare” precis som ledarskribenter på en tidning hela tiden tvingades hänga med i nyhetsflödet och samtiden. Komikerduons ambition var alltid att göra Sverige lite vackrare och lite roligare.

I början av 1980-talet drabbades den djupt humanistiska östgöten Tage Danielsson av malignt melanom, en på den tiden tämligen okänd hudcancersjukdom. Tage arbetade vidare och ville aldrig offentligt torgföra sitt fatala tillstånd. Men under sina sista år i livet skrev han exempelvis hellre samhällspolitiska tidningsartiklar än stod på scen.

När Tage 57 år gammal avled i oktober 1985 utbröt i det närmaste landssorg. ”Tage var unik. Han hade liksom demokratin i kroppen”, sa Hasse om sin vän och allra bästa arbetskamrat den dag också ett oöverträffat svenskt komikerpar gick i graven.

Hasse å Tages produktion 1956–1985

• Antal revyer: 13. Bland annat Gula hund (1964), 88-öresrevyn (1970) och Under dubbelgöken (1979-1980).

• Antal filmer: 9. Bland andra Att angöra en brygga (1965), Äppelkriget (1971) och Picassos äventyr (1978).

• Övrigt: Skapade radioprogrammet Mosebacke monarki 1958 som blev TV-serie 1967. 2006 invigdes ett Hasse & Tage-museum i Tomelilla i Skåne. I Tomelilla hade Hasse å Tage under många år sin filmateljé.

• Några av Hasse Alfredsons egna skapelser: Barnsången Blommig falukorv, böckerna Varför är det så ont om Q? och En ond man. Filmerna Den enfaldige mördaren och Falsk som vatten.

• Några av Tages egna skapelser: Boken Grallimmatik – struntpratets fysiologi och teknik, julkalendern Herkules Jonssons storverk, jul-tv-filmen Karl-Bertil Jonssons julafton och filmen Ronja Rövardotter

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen