Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 augusti 2016

Hästägaren som fick nog: "Därför ska ni sluta leka på balarna!"

– Jag blir galen! Låt bli balarna! Charlotte Isaksson i Bjursås, Dalarna fick nog av att folk år efter år inte kan låta bli att klättra på hösilagebalar. I ett upprört Facebookinlägg beskriver hon varför.

FOTO: Mostphotos, privat

Just nu ligger tusentals hösilebalar ute på fälten runt om i Sverige. Många barn, hundar och även vuxna känner en tydligen en lockelse till de bumliga balarna och kan inte låta bli att klättra upp på dem. Charlotte Isaksson fick nog av beteendet och skrev ett inlägg på Facebook som just nu delats över 7200 gånger. Så här inleder hon inlägget:

”Jag blir galen!! Låt bli balarna! Låt inte era barn, hundar eller ni själva klättra på dem. Rör dem inte alls. I varje bal finns gräs som är noga avklippt och torkat med omsorg för att sen rullas ihop och plastas in. När det är klart startar en process i balen som gör gräset till vinterfoder. Blir balen knuffad på eller går det hål i plasten blir hela eller delar av balen förstörd.”

Bilder på sociala medier

Charlotte Isaksson som är agronom och bor på en gård har själv haft balar som blivit dåliga.
När Land ringer upp Charlotte Isaksson beskriver hon sin frustration vidare:

– Ja, jag har kommit ner till åkern och sett barn leka runt bland hösilagebalarna. Dels är det dumt att föräldrarna som står och tittar på inte säger till, dels har jag blivit uppretad över bilder som vuxna lägger upp på sociala medier.

– Det kan vara bilder där de helt enkelt bara ska se snygga ut på hösilagebalar – eller så släpper de upp sina hundar på dem! Dessutom har jag sett både fotavtryck och skador på balarna som inte kunnat komma från fåglar.

Balarna känsliga för syre

Balarna ligger ibland så att de är lätta att komma åt för förbipasserande och ser kanske för många mjuka, fluffiga och inbjudande ut, menar Charlotte Isaksson. Men vad lantbrukare och djurägare känner till kanske inte är självklart för andra.

De flesta vet ju att djur äter hö, men alla vet möjligen inte hur mycket jobb det ligger bakom produktionen, hur känsliga hösilagebalarna är för syre – särskilt under den första tiden när de just packats – eller hur lätt plasten går sönder.

Charlotte Isaksson hoppas att det är okunskap som ligger bakom beteendet:

– Men man vet ju att man inte ska springa ut i ett sädesfält – för att stråna då kan brytas av och förstöra skörden. Då är det ju dock relativt lite som förstörs. Ett hål på en bal däremot – kan fördärva hela innehållet! Då är det 600 kilo foder som blir förstört – helt i onödan.

Läs hela inlägget på Facebook.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen