Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 11 oktober 2018

Hästen Nora först ut i landet att hjälpa Missing People

På flera håll i landet har Missing People Sweden eftersökt ryttare som vill delta i skallgångar och underlätta sökinsatser efter försvunna personer.

Minna Packalén från Vislanda tvekade inte en sekund innan hon anmälde sig. Första hästen att stå redo är hennes före detta travhäst Nora.

 Minna Packalén och hennes travhäst Nora är redo att hjälpa till vid Missing Peoples sökinsatser.
Minna Packalén och hennes travhäst Nora är redo att hjälpa till vid Missing Peoples sökinsatser. FOTO: Klara Persson/Missing People

När larmet kommer ska häst och ryttare helst vara beredda att rycka ut inom loppet av en timme. På stallväggen har Minna Packalén förberett en packlista för att utryckningen ska gå snabbt och smidigt.

– Är jag hemma så är det inga problem att vara ute på en timme. Jag har listan på väggen så att jag kommer ihåg att hon har sina grejer. Täcken som håller henne varm, vatten och mat. Jag tänkte också ta med mig en kikare, säger Minna Packalén, som bor i Vislanda utanför Alvesta.

Läs också: Ekollon och fruset gräs kan göra hästen sjuk

”Går fram överallt”

När Missing Peoples förening i Kronobergs län eftersökte ryttare som vill ställa upp vid framtida sökinsatser var det en självklarhet för Minna att anmäla sig och sin före detta travhäst Nora.

– Jag såg det på Facebook och tänkte att där har jag en perfekt häst. Hon är lugn och trygg, och går fram överallt. Hon litar på mig och kommer klara det fint. Eftersom hon är van vid travbanan har hon inga problem med mycket liv runtomkring, säger Minna Packalén.

Det var SVT Nyheter Småland som först uppmärksammade initiativet. Fördelen med att hästar deltar i sökinsatserna är att de kan täcka ett stort område på kort tid.

– De orkar gå längre också. Måste man upp på ett brant berg till exempel, så är det tungt för oss men för en häst går det på nolltid, säger Minna Packalén.

Läs också: Se upp! Så vet du om hästen har fått kolik

Vill ställa upp i andra län

Tanken är att ryttarna ska vara ute med sina hästar i 2-3 timmar. Men både Minna och hästen Nora kan hålla på längre än så.

– Jag kan tänka mig att gå med flera insatser på samma dag om det behövs. En häst kan hålla på länge om man har låga tempon. Jag kan också tänka mig att ställa upp i andra län, säger hon.

Nora är den första hästen i landet som står redo att delta i Missing Peoples sökinsatser och fler initiativ är på gång runtom i landet. Kronobergs län har redan fått ett 60-tal intresseanmälningar.

– Vi har ju resurserna, ryttarna finns och hästarna finns. Det är en fantastisk idé, säger Minna Packalén.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen