Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 oktober 2018

Hästgård läggs ned i brist på mobilnät

I 25 år har Kalvefalls gård och vandrarhem i Ydre lockat turister med sin islandshästverksamhet. Men sedan den fasta telefonin klipptes har det blivit omöjligt att fortsätta.

 Sedan den fasta telefonin klipptes har det blivit omöjligt för Olle Forsell på Kalvefalls gård att fortsätta sin verksamhet.
Sedan den fasta telefonin klipptes har det blivit omöjligt för Olle Forsell på Kalvefalls gård att fortsätta sin verksamhet. FOTO: Roger Olsson

Det menar gårdens ägare Olle Forsell. För SVT nyheter öst berättar Olle Forsell nu hur han har börjat sälja av sina islandshästar.

Roten till problemet är att gården, som tidigare gått att nå för bokningar och frågor på fasta telefonlinjen, helt saknar mobiltäckning. Gästerna kan heller inte betala för mat och logi med kort eller Swish, som också kräver uppkoppling.

– Nu ger vi upp! Nu lägger vi ned så man slipper vara frustrerad, förbannad och less, säger Olle Forsell till SVT nyheter öst.

Vänt sig till Post- och telestyrelsen

Olle Forsell beskriver hur han har tappat kunder på grund av att han inte svarat på sms snabbt nog. För att få mobiltäckning måste han köra från gården, någonting som kommit att bli ohållbart både för honom och för gästerna. ”Eftersom du inte hört av dig har jag bokat på annat håll”, är någonting Olle blivit van att höra.

Läs också: Debatt: ”Staten överger landsbygden när kopparnätet klipps”

I Post- och telestyrelsens uppdrag från regeringen ingår att säkerställa att alla i Sverige som efterfrågar internetuppkoppling med 10 Mbit/s ska få det. Men det gäller bara om ingen operatör kan tillgodose behovet.

Ingen mobilleverantör vill operera

Olle Forsell menar att han förgäves försökt få operatörer att agera. Ett tag använde han ett kostsamt norskt satellitalternativ, men som fungerade dålig.

– Alla tekniska termer och teknik. Jag kan inte bara vara abonnent, jag ska vara tekniker, installatör. Jag kan inte det, säger han till SVT nyheter öst.

Läs också: Kopparnätet klipptes vid fjällstationen – måste åka 7 kilometer för täckning

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen