Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 juli 2018

Hela släkten ställer upp för att bekämpa bränderna

Färila

Ulf Mickelsson, 50, och hela hans familj och släkt är några av de som ställt upp helhjärtat för att försöka hindra brandens spridning i hälsingebyn Färila.

De hjälper till på Folkets hus, uppe i brandområdet och genom att sköta om byns camping.

 Ulf Mickelsson, som till vardags jobbar som försäkringsman, har tagit ledigt från jobbet för att hjälpa till med släckningsarbetet i Färila.
Ulf Mickelsson, som till vardags jobbar som försäkringsman, har tagit ledigt från jobbet för att hjälpa till med släckningsarbetet i Färila. FOTO: Privat

Frivilliginsatserna under skogsbränderna är väldigt omfattande i hela landet. Inte minst i Färila, där hela släkten Mickelsson är med och hjälper till.

– Det går inte att beskriva hur det är här just nu. Hela byn är som en krigszon. Färila är en så lugn och trygg idyll annars, men den här branden har blivit så ofantligt stor nu, rena infernot, säger Ulf Mickelsson.

Så det är fullt upp med hjälparbete för hela släkten, berättar han:

– Morsan och farsan är nere på campingen och hjälper de evakuerade, pojkarna släcker bränder, och syrran och hennes man är på folkets hus. Vi är väl 20-25 totalt i släkten och alla är med och hjälper till.

”Lilla Ullared”

 Folkets hus i Färila har blivit en insamlingsplats med mängder av förnödenheter.
Folkets hus i Färila har blivit en insamlingsplats med mängder av förnödenheter.

Folkets hus är sedan i onsdags en slags insamlingsplats, där alla som kämpar med att släcka branden kan tillgodose sina behov.

– Där finns alla förnödenheter – chips, dricka, tvål, raklödder, tandkräm, kläder. Det är som ett litet Ullared där nere.

Ulf Mickelsson berättar att det var Färilas invånare som startade insamlingen, sen följde Ljusdal och Järvsö, och därefter spred sig engagemanget ytterligare.

– Det har blivit som en rullande snöboll; alla ringer och vill skänka saker och mat.

Läs också: Så förbereder du dig om du bor nära ett brandområde

Pizzavolontärer

Totalt har Röda korset och Ljusdals kommun fått in cirka 2400 anmälningar från människor som vill hjälpa till, däribland Ljusdalsborna Britt Sundqvist och Åsa Olsson som har levererat hundratals pizzor till räddningsarbetarna. Somaliska föreningen i Ljusdal har varit på plats sen i lördags och delat ut proviant både till dom som jobbar och de som drabbats av bränderna.

Längtar efter regn

Ulf Mickelsson säger att han är oändligt tacksam och stolt över hur människor ställer upp för varandra när det är kris:

– Vi i byn är vana vid engagemang, när klubbhuset brann ner 2011 blev det en stor insamling och skogsbolagen skänkte virke. Men jag är ändå lite förvånad att det kommer så mycket folk och vill hjälpa till. I vardagen så finns det motsättningar och vi kan tycka olika om saker. Men när nåt sånt här händer är vi lika allihop. Visst, det är tråkigt att det brinner, men det är positivt att vi människor kan enas och göra bra saker tillsammans.

Han tror också att allt till sist kommer lösa sig tack vare det stora engagemanget. Men riklig nederbörd står förstås överst på önskelistan.

– Vi vill hemskt gärna att det ska bli regn. Två veckor med spöregn, då kommer vi att dansa!

Läs också: Han tvingades fly från elden – mitt i natten

 Just nu kämpar många med att släcka skogsbränder, bland annat i Laforsen i Ljusdal.
Just nu kämpar många med att släcka skogsbränder, bland annat i Laforsen i Ljusdal. FOTO: JERREVÅNG STEFAN/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

Stor vilja att hjälpa

Rent allmänt gäller att folk har varit otroligt intresserade av att hjälpa till. Johan Samuelsson är en av de soldater som i Hemvärnets regi åkt till Gällö i Bräcke kommun i Jämtland för att kämpa mot lågorna. För Norrköpings Tidningar berättar han om tjänstvilliga bybor:

”En tonårskille har i två hela dagar kört fram och tillbaks på sin moped och fyllt på vattenflaskor till oss. En annan kom i en bil med kylaggregat och hade med sig 74 kilo ost.”, säger Johan Samuelsson.

Samma erfarenhet har Annelie Alanko, även hon soldat i Hemvärnet. Hon har varit i Särna i Älvdalen under fem dagar och jobbat med att släcka bränderna.

– Folket i Särna, alltså – vilka pärlor! De kom med madrasser, plåster, mat … Deras kärlek och samarbete gjorde att vi orkade kämpa några timmar till.

Insatser via Facebook

Det har också bildats flera hjälpgrupper på Facebook, bland annat gruppen ”privatpersoner assisterar – ljusdals skogsbrand”. De samordnar privata insatser för att stödja brandmän, hemvärn, militär, polis och frivilliga som arbetar med att släcka bränder.

En annan typ av hjälp erbjuds via företaget Railcare, vars rälsburna snösmältarmaskin har byggts om för att leverera vatten åt räddningstjänsten vid bränder utefter järnvägen. Där det är svårt att ta sig fram via vägar kan den modifierade snösmältaren ta sig fram på räls, lastad med 40 kubikmeter vatten. Och när tanken är tom går det att fylla på från närmaste vattendrag.

Läs också: Totalstopp för grillning

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen