Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 mars 2019

Hela världen strejkar med Greta

860 platser i 75 länder.

Den globala klimatstrejken 15 mars kommer att krossa alla rekord. Och allt började med 16-åriga Greta Thunberg.

 Under sportlovet har Greta Thunberg rest runt i Europa (med tåg såklart) och deltagit i klimatstrejker – här i Belgien.
Under sportlovet har Greta Thunberg rest runt i Europa (med tåg såklart) och deltagit i klimatstrejker – här i Belgien. FOTO: SipaUSA/TT

Barn och ungdomar är förpliktigade att gå till skolan. Men varför studera för en framtid, som kanske inte kommer att finnas? Den frågan har 16-åriga Greta Thunberg ställt sig, när effekterna av klimatförändringarna nu är ett faktum och politikerna behöver ta gemensamt ansvar.

Ett världsfenomen

Svenska Greta Thunberg har blivit ett världsfenomen. Långa porträtt i New York Times, The Guardian och Rolling Stone, tal för FN:s generalsekreterare i Katowice, Polen, och efterföljare världen över.

Den 8 mars fick Greta Thunberg Expressens utmärkelse ”Årets kvinna 2019”.

– Jag tror inte att jag är någon särskild person, men jag har ett moraliskt ansvar att göra vad jag kan för att vända utvecklingen och få folk att förstå vad som händer om vi inte förändrar vårt beteende, säger Greta Thunberg till Expressen.

Allt började i augusti 2018 då Greta Thunberg satt framför svenska riksdagshuset varje dag i tre veckor, med sin numera berömda skylt ”Skolstrejk för klimatet”. Det dröjde inte länge tills hon fick sällskap.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter: ”Intresset har vuxit explosionsartat”

Den 8 september bestämde sig Greta för att fortsätta sin skolstrejk varje fredag tills Sveriges politiker kan redovisa en säker lösning för att hålla sig under 2 graders uppvärmning, i linje med Paris-avtalet.

Global strejk

 Här är alla platser som ska delta i klimatstrejken den 15 mars.
Här är alla platser som ska delta i klimatstrejken den 15 mars. FOTO: FFF

Tiotusentals ungdomar över hela världen har gått i Gretas fotspår. På kontinenter, utom Antarktis, har människor deltagit i klimatstrejker. Den 15 mars anordnas ”The Global Strike for Future”, med inte mindre än 860 skolstrejker i 75 länder. Under hashtaggarna #FridaysForFuture och #Climatestrike demonstrerar såväl ungdomar som vuxna utanför parlament och lokala rådhus över hela jordklotet. I Sverige kommer skolstrejken att pågå på 90 olika platser, från norr till söder.

Här kan du läsa mer om var strejkerna anordnas och hur du kan delta!

Läs också: Krönika: Är det verkligen ”vänster” att bry sig om klimatet?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen