Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
landkoll 19 augusti 2016

Helena Jonsson sågar Mittmedias sparförslag

Ett drastiskt sparförslag från lokaltidningskoncernen Mittmedia riskerar att lägga stora delar av Mellansverige och Norrland i medieskugga. LRF:s ordförande Helena Jonsson kritiserar planerna i skarpa ordalag.

FOTO: Ann Lindén

Enligt ett drastiskt förslag som diskuterats vid lokaltidningskomcernen Mittmedia kan innebära att 75 procent av de anställda journalisterna få gå samtidigt som koncernens dagstidningar görs om till gratistidningar.

Så många som 442 journalister kan få gå, enligt uppgifter skulle 1 500 av koncernens 1 900 anställda beröras.

Mittmedia ger ut en rad lokaltidningar i Mellansverige och i Norrland. Minskad utgivningstakt och rejäla nedskärningar i personalstyrkan diskuteras i koncernens styrelse. Det rapporterar DN om, efter att detaljerad information läckt ut från ett styrelsemöte som hölls i juli.

– Att lägga ner så stora delar av nyhetssverige som det här handlar om är ett direkt hot mot demokratin och attraktionskraften i samhället, oavsett var man bor. Det är på landsbygden i det gröna näringslivet många av  framtidens jobb finns, säger LRF:s ordförande Helena Jonsson.

Mediaskugga över landsbygden

Om förslaget genomförs, så innebär det att en stor del av landet hamnar i mediaskugga. Riksmedierna använder sig regelbundet av lokaltidningar som källa för att få veta vad som händer utanför storstadsområdena.

– Detta förslag leder till en än mer snedvriden nyhetsrapportering där människor på landsbygden omöjligen kommer att rapporteras om och porträtteras lika ofta som dem som bor i staden. I förlängningen leder det till ett både kulturellt och demokratiskt fattigare Sverige, säger Helena Jonsson.

”Förödande för lokaljournalistiken”

Från fackligt håll beskrivs Mittmedias sparförslag som en katastrof.

– Det är klart att ett sådant här förslag skulle vara förödande för lokaljournalistiken och för hela Sverige, säger Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, till Dagens Media.

På Land kommer vi att fortsätta bevakningen av vad som händer på den svenska landsbygden.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen