Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 mars 2017

Helt nya kläder i garderoben OCH renare miljö - här är tricket!

För att producera ett par jeans behövs 10 000 liter vatten. Bara det är argument nog för att förstå att klädbytardagen behövs, en dag som nu uppmärksammas över hela Sverige.

FOTO: Istock

Klädbytardagen hålls den 1 april och det är åttonde året i rad som man försöker uppmärksamma konsumtionen av kläder i Sveige. Arrangörerna hoppas på nytt rekord med upp mot 120 planerade evenemang över hela Sverige. Varje år köper vi 13 kilo kläder och textil per person i Sverige, dessutom slänger varje svensk 8 kilo textil i soppåsen – varje år.

–  Att återanvända kläder genom klädbytardagar eller insamlingar och att laga, låna och ändra är mycket bättre för miljön än att användbara textilier hamnar i soporna, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef vid Avfall Sverige som är en av de som ligger bakom dagen i ett pressmeddelande.

Klädbyten sparade 43 ton kemikalier

Klädbytardagen vill påverka oss till att bli mer sparsamma med vår miljö och ambitionen är att öka återbruk och byten av kläder i Sverige.

– Varje år blir det fler och fler som förlänger klädernas liv och gör ett bra val för miljön. Det är dessutom både roligt och enkelt att förnya garderoben på Klädbytardagen. Det är roligt att vi lyckats skapa den här traditionen, säger Karin Lexén på Naturskyddsföreningen som ligger bakom dagen.

På de olika ställena som arrangerar klädbytardagar kan man lämna in klädesplagg och få andra med sig hem – samtliga platser som är med på klädbytardagen hittar du här.

Förra året ledde klädbytardagen till att 58 000 plagg bytte ägare – ett massbyte som sparade 43 ton kemikalier.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen